Пресс-релизы

Банкротство Николая Лагуна и убытки "Дельта Банка" - в среду суды рассмотрят оба дела

(подаётся на языке оригинала)

У середу 28 лютого 2024 року відбудуться судові засідання у двох справах, пов'язаних з Миколою Лагуном, колишнім власником "Дельта Банку", обвинуваченим у здійсненні особливо тяжких злочинів, зокрема у розкраданні коштів "Дельта Банку" та Національного банку України.

У Північному апеляційному господарському суді о 12:00 продовжиться слухання справи про банкрутство № 910/12482/23, у якій Микола Лагун наполягає на відкритті провадження у справі про неплатоспроможність у зв`язку з неможливістю погасити заборгованість на загальну суму понад 7,69 млрд грн, з яких 6,96 млрд грн - перед державними банками, зокрема Ощадбанком, Укрексімбанком та НБУ. У попередньому засіданні 20 лютого суд оголосив перерву, щоб надати адвокатам М.Лагуна можливість уточнити вимоги апеляційної скарги.

Того ж дня, але о 15:15, Київський апеляційний суд розгляне апеляційну скаргу прокуратури на ухвалу слідчого судді Печерського суду про закриття на підставі правок Лозового кримінальної справи № 757/26714/22-к, у якій Лагун звинувачується у завданні збитків банку на суму понад 248 млн грн та несплаті податків з операцій купівлі-продажу цінних паперів. Цей епізод є частиною ширшої справи про розтрату 1 млрд 144 млн грн (149 млн дол.), що інкримінується Лагуну та колишнім топменеджерам "Дельта Банку".

Нагадаємо, що у справі про банкрутство № 910/12482/23 суд першої інстанції дійшов висновку, що "прощення такої значної суми боргів … як майже 6 мільярдів гривень, матиме вкрай негативний вплив на рівень платоспроможності державних банків", а "це, в свою чергу, має безпосередній вплив на стан всієї банківської системи та економіки України, яка і так нещадно уражена, внаслідок збройної агресії російської федерації".

Водночас новий розгляд кримінальної справи № 757/26714/22-к у Київському апеляційному суді став можливим після відповідного рішення Верховного Суду, який скасував попередню ухвалу апеляційного суду та дійшов висновку, що рішення слідчого судді Печерського суду зобов`язати прокурора закрити кримінальне провадження було прийняте "поза межами повноважень слідчого судді".

У жовтні 2023 року Лагун був оголошений у розшук Шевченківським районним судом м. Києва в іншій кримінальній справі № 761/8406/23, у якій він виступає обвинуваченим за епізодом щодо виведення з банку коштів на суму понад 76,5 млн дол. США. Як відомо зі свідчень адвокатів Лагуна, він перебуває за межами України, в Республіці Австрії, що з огляду на  систематичну неявку Лагуна в судові засідання потенційно дає підстави для ініціювання його міжнародного розшуку.

Довідково:  У березні 2015 року Національний банк України відніс АТ "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних, а у жовтні того ж року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Як стверджує ФГВФО, збитки банку були спричинені виведенням з нього активів, починаючи з 2011 року, шляхом кредитування пов’язаних компаній в Україні та перерахування ними отриманих коштів за кордон за фіктивними контрактами. Ці дії призвели до неплатоспроможності банку у 2015 році та нестачі коштів для розрахунку з його кредиторами під час виведення установи з ринку. Загалом, за розміром завданих державі та фінансовій системі України збитків, Микола Лагун є другим після колишнього власника "ПриватБанку" Ігоря Коломойського.

 

Реклама
Реклама

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ

ПОСЛЕДНЕЕ