Пресрелізи

Мінкульт залучає науковців до збереження культурної спадщини

МКІП підписало меморандуми про співпрацю у сфері охорони культурної спадщини з науковими інституціями

В Київському національному університеті будівництва і архітектури відбулося підписання меморандумів про співробітництво у галузі охорони культурної спадщини між Міністерством культури та інформаційної політики, КНУБА та Українським міжнародним інститутом відновлення (УМІВ). Зокрема, сторони зобов'язалися співпрацювати у питаннях оновлення аналітики щодо стану об’єктів культурної спадщини, розробляти облікову документацію потенційно цінних об’єктів. Про це повідомляє сайт Міністерства. 

З нагоди підписання меморандумів пройшов науково-практичний семінар «Разом для збереження культурної спадщини України», під час якого представники органів влади, науковці та міжнародні партнери окреслили завдання у галузі збереження культурної спадщини України. За словами ректора КНУБА, Петра Кулікова, це дозволить разом працювати над збереженням пам'яток в Україні.

«Я переконаний, що цей документ знайде своє відображення в нормативних актах, які зроблять цю галузь більш зрозумілою, ефективною та захищеною», — зазначив Ростислав Карандєєв, в.о. міністра культури та інформаційної політики. 

Також міністерство уклало меморандум з Українським міжнародним інститутом відновлення. УМІВ працює як самостійна недержавна інституція задля підтримки проектів з відбудови регіонів України, постраждалих від російської агресії. Інститут поєднує відомих спеціалістів з міського будування, архітектури, інженерії та економіки. 

Віталій Молочко, президент УМІВ вважає, що першочерговим викликом в питаннях збереження архітектурної спадщини залишається нестача фахівців. “Ставлення до памʼяток архітектури та історичного середовища є проявом рівня культури народу, а збереження архітектурно-містобудівної спадщини була і є важливою складовою внутрішньої та зовнішньої культурної політики держави”, - додав Віталій Молочко.

Співпрацю з Мінкультом УМІВ розпочав ще у 2023 році, коли спеціалісти інституту брали участь в обґрунтуванні та підготовці документів для внесення до переліку культурної спадщини низки об'єктів в Києві та Чернігові. Також бюро ЮНЕСКО в Україні залучило інститут для обстеження пам'яток архітектури, що зазнали руйнувань в результаті російських ракетних обстрілів в Одесі. 

В рамках конференції голова бюро ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі презентувала новий інструмент для мапування культурної спадщини. Це — візуальний та наративний архів, який містить інформацію про унікальні історичні місця населеного пункту. «Окрім проведення невідкладних протиаварійних робіт, ЮНЕСКО фокусується на історичних місцях, наприклад, як у Чернігові та Одесі. Ми також вдаємося до 3D сканування для історичних будівель», — підкреслила К'яра Децці Бардескі. 

На завершення зустрічі відбулося відкриття виставки «Іконостас українських міст» італійського архітектора, викладача Генуезького університету Карло Мерелло. Колекція авангардних зображень присвячена болю міст України, що зазнали руйнувань,  — Донецьку, Харкову, Миколаєву, Бучі, Запоріжжю та іншим. 

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ