Пресрелізи

Військові облігації та земля - Артур Золотаревський розповів про інвестиції під час війни

Російська агресія суттєво вплинула на українську економіку та можливості інвестування в країні. Втім, незважаючи навіть на те, що макроекономічні прогнози на наступний рік погіршилися, ми спостерігаємо стійкість уряду, бізнесу та банківської системи. Як оцінюють експерти сучасній стан української економіки та куди радять інвестувати - читайте далі.

У листопаді та грудні 2022 року внаслідок ударів росії по енергетичній інфраструктурі України постраждали всі сектори економіки, особливо значних втрат зазнала металургія. У разі продовження масованих атак вона взагалі може зупинитися.

Водночас, за оцінкою ІЕД темпи падіння у переробній промисловості за листопад 2022 року досягають 50% в порівнянні з листопадом 2021 року.

Наразі дещо сповільнилася інфляція, але в наступні місяці експерти очікують її зростання. Бізнес продовжує виживати, роблячи інвестиції в генератори, які працюють на пальному, а це, відповідно, здорожчує електроенергію і сприяє росту цін для споживача.

Важливо розуміти, що хоча Україна і долучилася до єдиної енергетичної системи ЄС, що значно допомогло протистояти російським атакам, проблема полягає у важкості відновлення енергетичної інфраструктури, відтак, дефіцит електроенергії залишається на рівні 15-20%.

Стабільність економіки наразі значно залежить від надходження податків до бюджету, а також міжнародної фінансової допомоги. Так, соціальна сфера покривається за рахунок міжнародної допомоги, а фінансування оборони та безпеки України відбувається за рахунок грошей платників податків та внутрішніх запозичень.

Зважаючи на це, експерти радять уважніше придивитись до “військових облігацій”. За словами Артура Золотаревського, це найкращий спосіб одночасно допомогти армії, підтримати економіку та подбати про свої фінанси.

“Військові облігації - це облігації внутрішнього займу. Тобто цінні папери, які випускає держава. Так вона позичає гроші у громадян. Вони йдуть на підтримку економіки та, насамперед, армії. За ці гроші купують зброю, набої, техніку, медикаменти. Повертати ці запозичення держава буде з відсотками” - пояснює Золотаревський.

Ідея не українська. У США так робили ще під час війни за незалежність 1812-1815 років, а у Великій Британії — в листопаді 1914 року, за кілька місяців після початку Першої світової.

Ще один перспективний напрям для інвестування - сільськогосподарська земля. Експерти неодноразово розповідали про переваги таких інвестицій. Угоди на цьому ринку активно проводять з травня. У перспективі популярним інструментом можуть стати індивідуальні інвестиційні рахунки. Їх провадження вже обговорюють у парламенті. Більшість експертів радять під час інвестування дотримуватись простих правил:

До речі, аналітики прогнозують значний ріст у ціні, оскільки ця криза буде найбільш відчутною за останні 30 років. Фінансовий «штиль» очікують вже у 2024-2025 роках.

Тож не зволікайте, подбайте про свій фінансовий стан та стабільну українську економіку вже зараз.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ