Пресрелізи

Врегулювання простроченої заборгованості: основні правила роботи та права споживачів

Якщо ви брали кредит у фінансовій установі та прострочили виплати по ньому, фінансова установа може розпочати роботу з врегулювання заборгованості чи залучити колекторів. Утім, іноді так буває не лише з боржниками. Що треба знати про роботу колекторів та як захистити свої права, читайте у нашій статті.

Почнемо з того, що слово «колектор» доволі збірне і насправді за ним можуть стояти різні юридичні особи. Тому варто розуміти, що здійснювати врегулювання простроченої заборгованості можуть: 

Робота колекторів регулюється Законом України «Про споживче кредитування»

Закон захищає боржників при врегулюванні простроченої заборгованості, а колектори, кредитори, нові кредитори мають чіткий регламент щодо етичної роботи з клієнтами. 

Зверніть увагу! Колекторські компанії мають бути зареєстровані у спеціальному реєстрі. Якщо компанія, що провадить колекторську діяльність, не включена до реєстру Національного банку, потрібно звертатися у правоохоронні органи. 

Колекторам заборонено:

За порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг, у тому числі вимог щодо етичної поведінки, на колекторів чекають санкції — від письмового застереження або штрафу до виключення з реєстру колекторських компаній. Кредитодавець, своєю чергою, у разі систематичних порушень може отримати анулювання ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

 

Колектори можуть повідомити вас про заборгованість: 

Як спілкуватися з колекторами?

Під час першого контакту зі споживачем колектор повинен:

Що робити, якщо колектори звернулися до вас помилково?

Буває, що колектори, кредитори, нові кредитори телефонують або надсилають повідомлення з приводу кредиту, який ви не брали та не виступали поручителем. Наприклад, ваш номер телефону позичальники вказали як контактний. Якщо вам телефонують щодо чужого кредиту, ви можете відразу відмовитись від такої взаємодії та якщо дзвінки не припиняються варто:  

Якщо ж ви брали кредит, ваш фінансовий стан погіршився й тепер ви не можете сплачувати його вчасно – наприклад, втратили роботу або працездатність та можете підтвердити це документально – зверніться до фінансової установи з проханням про реструктуризацію боргу. 

Пам’ятайте: погрози колекторів поза законом. Якщо вам погрожують, повідомте про це НБУ та зверніться до Національної поліції України.

Цей матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу. Зміст є винятковою відповідальністю автора і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ