Пресрелізи

Презентовано результати всеукраїнського опитування "Оцінка шкоди, завданої воєнними злочинами росії в Україні"

Опитування проведено в рамках проєкту Громадської організації “Центр сприяння волонтерському руху “Волонтер.Орг”: “Оцінка шкоди, яка завдана військовими злочинами РФ в Україні”.

Опитування та звіт  підготовлений у рамках проекту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю Громадської організації "Центр сприяння волонтерському руху “Волонтер.Орг" і не обов`язково відображає позицію Європейського Союзу». Експертна підтримка та консультації під час дослідження надавались представниками Коаліції «Україна. П’ята ранку»

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2.2%.

Терміни проведення: 15-19 вересня 2022 р.

 

«Окрім інформування громадськості, всі факти надсилаються для подальшої роботи у відповідні правоохоронні органи України, а також до Прокурора Міжнародного Кримінального Суду в Гаазі. Впевнені, завдяки співпраці громадських ініціатив та органів державної влади, воєнні злочини будуть розслідувані, а всі воєнні злочинці будуть справедливо покарані», - зазначає Копил.

 

ранку") Надії Волкової, відповідальність за злочини, виплата компенсацій та репарацій – це теми, які постійно обговорюються в публічному просторі. «Українська держава пропонує своє бачення щодо того як вирішувати пов’язані з цими темами питання, як от: створити трибунал щодо злочину агресії, але всі інші найтяжчі злочини, які призводять до втрати життя, здоров'я, житла, мають розслідуватись і винні притягатись до відповідальності національними органами та судами; визнати РФ - державою спонсором тероризму, щоб можна було конфісковувати російське майно в країнах Європи та США, створити спеціальну комісію щодо компенсацій, тощо. Позитивним є те, що йде пошук рішень. Але ті, які пропонуються не завжди відповідають суспільному запиту або відповідають не в повному обсязі. Прогалини також існують у розумінні процесів як серед суспільства так і у запропонованих владою підходах. Дані цього опитування мають використовуватись задля ідентифікації таких прогалини і для пошуку ефективних рішень, які будуть дійсно відповідати на суспільний запит», - зазначає правозахисниця.

[*] Для цілей цього опитування використовуються декілька підходів до регіонального розподілу. У відповідях, де йдеться про оцінку шкоди застосовується нетиповий розподіл, з урахуванням інтенсивності бойових дій під час повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022 році. Зона бойових дій (частково або повністю окуповані області, в яких проходять активні воєнні дії) : Донецька, Запорізька, Луганська, Харківська, Херсонська області. Прифронтові (області поблизу зони бойових дій, окремі території яких зазнають постійних обстрілів): Дніпропетровська, Миколаївська, Одеська. Деокуповані (області, які були частково окупованими до квітня 2022 року): Київська, Сумська, Чернігівська. Захід та Центр (області, які зовсім, або майже не зазнали окупації): Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Черкаська. Київ виокремлено в окрему групу, через близькість до воєнних дій до квітня 2022 року та високий рівень внутрішньої міграції.

 

У інших випадках застосовується більш традиційний розподіл на 5 макрорегіонів: Захід, Центр, Південь, Схід та м.Київ.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ