Пресрелізи

Меморандум про взаєморозуміння: рік після підписання

Вже через три місяці після запуску нової моделі оптового ринку електроенергії у липні 2019 року, розпочалися перші переговори між Міністерством енергетики України та виробниками з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) щодо врегулювання кризи, що виникла на ринку ВДЕ. 9 грудня 2019 року Європейсько-українське енергетичне агентство (ЄУЕА) та Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА) звернулись до Центру вирішення спорів та переговорів Енергетичного Співтовариства ЄС, який розпочав процедуру медіації між двома вищезазначеними галузевими асоціаціями з однієї сторони та Міністерством енергетики України з іншої. Згодом, до медіації також приєдналась Українська асоціація відновлюваної енергетики (УАВЕ).

Після 8 місяців переговорів та пошуку оптимального рішення врегулювання кризи на ринку електроенергії, 10 червня 2020 року був укладений Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики (Меморандум про взаєморозуміння), підписантами якого стали Кабінет Міністрів України, Міністерство енергетики України, НКРЕКП, Центр вирішення спорів та переговорів Секретаріату Енергетичного Співтовариства, УВЕА та ЄУЕА. В рамках досягнутих домовленостей, державні органи України взяли на себе зобов’язання, зокрема, забезпечити погашення наявної заборгованості перед виробниками з ВДЕ та вчасні і повні виплати за поставлену в мережу “зелену” електроенергію, в обмін на що, інвестори з ВДЕ добровільно погодились скоротити “зелений” тариф для нових та існуючих об’єктів з ВДЕ задля полегшення фінансових зобов’язань держави перед ними. Згодом досягнуті домовленості сторін медіації були узаконені Верховною Радою України в рамках прийнятого 21 липня 2020 року Закону України №810-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії”.

9 червня 2021 року, через рік після підписання Меморандуму про Взаєморозуміння, провідні Асоціації та інвестори в ВДЕ разом з народними депутатами України членами МФО “Чиста енергія - здорове довкілля” зібрались в  інформаційному агентстві “Інтерфакс-Україна”, щоб підбити підсумки виконання державними органами України та інвесторами в ВДЕ взятих на себе зобов’язань. Окрім двох підписантів Меморандуму про Взаєморозуміння - Андрія Конеченкова, Голови Правління УВЕА та Олександри Гуменюк, Директора ЄУЕА - у прес-конференції також взяли участь Олександр Козакевич, Голова УАВЕ, Артем Семенишин, Виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики України, народні депутати України Людмила Буймістер, Олексій Кучеренко та Олексій Гончаренко (онлайн), Генеральний директор “Віндкрафт Україна” Карл Стурен.

Андрій Конеченков, який модерував дискусію, представив порівнювальну інфографіку щодо узгоджених положень та їх виконання станом на 9 червня 2021 року: “Ми проаналізували стан виконання державними органами України взятих на себе зобов’язань в рамках підписаного Меморандуму про взаєморозуміння. Через рік після підписання Меморандуму, з 14 зобов’язань, відповідні органи влади виконали лише 4: прийняли Закон України №810-IX, розробили та прийняли нормативні акти щодо компенсації системних обмежень “зеленої” генерації, переглянули цінові обмеження Гарантованого покупця на ринку “на добу наперед” та вивели Гарантованого покупця на ринок двосторонніх договорів. В той же, зобов’язання щодо гарантування застосування законодавства, актуального на дату набрання чинності Закону №810-IX взагалі було грубо порушено в той час, коли Кабінет Міністрів виніс до Верховної Ради законопроєкт №5600 про акцизний податок на електроенергію з ВДЕ”

Інфографіка УВЕА.

Людмила Буймістер: “Останнім часом, сектор відновлюваної енергетики в Україні обріс такою кількістю міфів і став настільки заполітизованим, що суспільству складно докопатись до істини. Сьогодні як в Європі, так і в усьому світі екологізація є не просто побажанням, а вимогою часу. Якщо держава Україна прагне до інтеграції з європейською енергосистемою, то і для нашої країни вона неминуча. Допоки в Україні іде тиск на сектор “зеленої” енергетики виграють лише наші північно-східні сусіди. Сьогодні Уряд власними руками руйнує довіру національних та міжнародних інвесторів в ВДЕ і не виконує ті зобов’язання, які прописані в Законі №810-IX, який, нагадую, був підписаний Президентом України.”

Карл Стурен: “Порівняно з країнами ЄС, в Україні переплата за перехід до відновлюваних джерел енергії в межах ринку становить лише 5%, коли в Євросоюзі цей показник досягає 20-30%. Одним із найбільших стратегічних та екологічних викликів для України є вугільні ТЕС, середній вік експлуатації яких становить 65 років. Викиди вуглецю на 1 кВт•год виробленої електроенергії в Україні в десятки разів перевищують дозволену норму в Євросоюзі. В той же час, податок на викиди СО2 в Україні складає приблизно 1% від середнього розміру податку  в ЄС. Тобто в Україні абсолютно відсутнє стратегічне мислення та здатність проявляти справжню політичну волю. Натомість, окремі чиновники зайняті тим, щоб фактично “вбити” ті досягнення “зеленої” енергетики, від яких суспільство вже виграло. Однозначно, що спроба маніпулювати думкою суспільства щодо “зелених” тарифів та “зеленої” енергетики загалом є провальною...”

Результатом прес-конференції стало підписання Головами УВЕА, ЄУЕА та УАВЕ спільного листа до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова (з копіями до Міністра фінансів України, Міністра енергетики України та Голів Комітетів ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, з питань бюджету та з питань економічного розвитку), в якому Асоціації описали всі ризики від прийняття Законопроекту №5600 щодо введення акцизного податку на продаж електроенергії з ВДЕ, поданого до Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України 2 червня 2021 року.

Лист асоціацій.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ