14:32 12.12.2019

Строительное сообщество заявило о необходимости восстановления устойчивого диалога между всеми участниками рынка

3 мин читать

(подается на языке оригинала)

Будівельна спільнота України заявила про потребу відновлення сталого діалогу між усіма учасниками ринку. Мета – надати новий імпульс розвитку галузі через якісне законодавство, однакове його трактування і безумовне дотримання.

Діалог усіх зацікавлених сторін відбувся в Києві за ініціативи потужних громадських організацій у будівництві: Конфедерації будівельників України; Міждержавної гільдії інженерів-консультантів; Національної спілки архітекторів України; Гільдії інженерів технічного нагляду за будівництвом об’єктів архітектури; Гільдії проектувальників у будівництві; Асоціації експертів будівельної галузі.

Свою увагу будівельна спільнота акцентувала на низці законодавчих змін в сфері будівництва, які Верховна Рада України прийняла протягом останніх місяців. Зокрема, мова йшла про правову основу: удосконалення порядку надання адмінпослуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи; управління безпекою автомобільних доріг; стимулювання інвестиційної діяльності; удосконалення нормування у будівництві та інші зміни до законів, що регулюють сферу будівництва.

"Попри певні розбіжності інтересів членів наших організацій на ринку, ми єдині у прагненні формування умов добросовісної конкуренції", - наголосив у ході діалогу Голова Ради директорів Конфедерації будівельників України Олександр Ротов.

Віцепрезидент Академії будівництва України, віцепрезидент Конфедерації будівельників України Анатолій Беркута зазначив, що не виключає певного невдоволення деяких учасників ринку прийнятими законами. Тому наголосив на важливості спільної роботи усіх зацікавлених сторін у підготовці законодавства і, разом з тим, безумовного дотримання його норм.

Продовжив думку президент Міждержавної гільдії інженерів консультантів Олександр Непомнящий: "На жаль, є непоодинокі випадки зловживання довірою споживачів, зокрема, і на ринку інжинірингових послуг. У такому разі ключове значення має рівень інформованості клієнта. І підвищення цього рівня – спільне завдання як влади, так і будівельної спільноти".

Віцепрезидент Спілки архітекторів України Олександр Чижевський підтвердив ініціативу і спроможність будівельної спільноти працювати над законодавством та забезпечувати громадський контроль за його дотриманням та додав:

"Сподіваюсь, що нас почують. Будівельна галузь – серед ключових в економіці країни, а отже потребує прискіпливої уваги з боку всіх зацікавлених учасників: держави, яка формує політику в сфері будівництва, професійних будівельних спільнот, які втілюють цю політику, та громадян. Тісна взаємодія цих сторін – важливий чинник розвитку галузі".

Народний депутат України Олена Шуляк висловила підтримку відновленню сталого діалогу між учасниками будівельного ринку та закликала підготувати спільний план дій на найближчу перспективу, зокрема:

"На жаль, сьогодні в Україні ринок постійно має справу з законодавчою недосконалістю та невідповідністю реаліям нормативної бази в галузі. Як наслідок, ринок потерпає від корупції, низької інвестиційної привабливості, відсутності інновацій та стикається з ризиком недостатньої безпечності та надійності об‘єктів. Попри ініціативи нового парламенту, нам ще не вдалося пройти точку неповернення в напрямку приведення законодавства у відповідність із сучасними викликами. Існує чимало питань, вирішення яких потребує термінової спільної роботи всіх суб’єктів ринку – від міністерства до забудовника та промисловців. Держава зацікавлена у відкритому та ефективному діалозі.

Нам терміново потрібен спільний, узгоджений план дій щодо подолання перешкод у розвитку галузі. Це – наше спільне надзавдання. Як представник парламенту України, яка курує будівельний напрямок, я зацікавлена в максимально широкому залученні професійної спільноти та представників ринку до обговорення. Лише спільними зусиллями ми зможемо створити збалансоване бачення майбутнього галузі та шляхи його досягнення. І при цьому – ми зможемо максимально збалансувати інтереси всіх зацікавлених сторін заради створення сильного та стабільного конкурентного ринку, єдиної інформаційної політики для створення позитивного іміджу будівельного сектору.

Я готова зробити крок назустріч галузі щодо діалогу і започатковую щотижневі відкриті зустрічі з представниками ринку. Ваша думка та ваше бачення важливі не лише для мене. Це – важливо для розвитку галузі".

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА