14:08 24.05.2019

Украинский Форум стал партнером крупнейшей выставки органики Турции

4 мин читать

(подается на языке оригинала)

Бізнес, представники громадськості й чиновники відправилися в турецький Ізмір, де з 15 по 18 травня проходить Міжнародна виставка органічних продуктів 10th Izmir Organic Products Fair або Ekoloji Izmir 2019. Поїхали себе показати й на інших подивитися. І Туреччина змогла вразити наших аграріїв.

"Мене, звісно, найбільше цікавить,  як організована сама виставка. За відгуками експонентів, участь у ній дає їм велику віддачу – укладається багато угод, – розповідає керівник AGROPORT Ukraine Дмитро Титаренко.  – Секрет в тому, що тут дуже уважні до потенційних покупців продукції. Вони приїжджають з Європи, Центральної Азії, Близького і Середнього Сходу та Африки. Відбирається цільова аудиторія – ті компанії, яким може бути цікава продукція експонентів. Їх окремо запрошують, зустрічають – для цього передбачений персональний трансфер, селять і пригощають безкоштовно (Ізмір – популярний курорт, так що умови чудові). Значну частину цього "банкету" оплачують держава та муніципалітети. Тобто, поєдналася турецька гостинність та інвестиції в розвиток регіону. Більше такого ніде  я не зустрічав".

Туреччина сьогодні один з найбільших світових виробників органіки – цей напрям має велику підтримку від держави. Тому й виставка проводиться масштабно, за сприяння Міністерства сільського та лісового господарства та у співпраці з Асоціацією екологічних сільськогосподарських організацій. Асортимент представленої продукції широчезний: від органічного одягу до дитячих товарів, від косметики до продуктів харчування та засобiв гігієни, пакувальне обладнання та послуги тощо.

Господарі показали, як керують процесом виробництва. Наприклад, продемонстрували, як працює Єдиний реєстр виробників. Програма функціонує з 2011 року і дозволяє в онлайн-режимі побачити кожну ділянку: хто власник, яка культура на ній росте, що і як вирощувалося минулими роками. Для органіків це взагалі фантастичні можливості, адже для цього сегменту дуже важлива історія ділянки.

Організатори 6-го Симпозіуму з органічного сільського господарства, який пройшов в рамках виставки, організували для міжнародних експертів бізнес-тур на органічне господарство з переробки фруктів, ягід та горіхів – Isik Tarim. Олена Ракова, виконавчий директор Громадської Спілки "Органічна Україна", яка брала участь у поїздці, зазначила, що нам є чому повчитися в турецьких органічних виробників. Зокрема, у вмінні кооперуватися та об’єднуватися:

"Наприклад, компанія, яку ми відвідали, переробляє продукцію, яку виробляють 3600 фермерських господарств і деякі з них зовсім дрібні ( менше 2 га). Загалом у кооперативі 12 500 га. Продукція компанії має найпрестижніші  міжнародні стандарти, більшість з яких органічні".

Хоча й туркам цікаве "Made in Ukraine". Наші виробники представлені на виставці під  експортним брендом BuyOrganic.in.ua.  Загалом майже 400 найменувань: зерно, ягоди, багато переробленої продукції (олія, чаї, мед, томатна паста, молочна продукція, соки, фруктові пасти тощо). Найбільшу увагу привернув український AgTech-продукт: мобільна платформа AgrоportEх.Bio, яка працює в 35 країнах і забезпечує прямий доступ для покупців зі всього світу до сертифікованих виробників органічної продукції. Для турецьких дрібних і середніх аграріїв, як і для українських, це потужний інструмент для виходу на міжнародні ринки.

Соя, кукурудза, олія – це те, чого бракує на ринку Туреччини. Ростислав Лютов, сейлс-менеджер "Vanik Organic LLC" говорить, що навіть не очікував такого зацікавлення. І нашу країну за якістю продукції тут сприймають на рівних з Німеччиною, Польщею. При цьому собівартість все-таки нижча. Так що, у нас є очевидна перевага.

Володимир Білий – керівник підприємства "5 ELEMENT", яке виробляє органічні добрива вважає, що турецький ринок дуже перспективний для українців. Країна географічно нам близька, ми вже давно «перекриваємо» один одного, коли, наприклад, якогось продукту не вистачає. Крім того, турки мають виходи на міжнародні ринки, де нас ще немає. І разом з ними процес освоєння нових територій для нас може пройти значно легше.

До речі, Izmir Organic Products Fair цього року став партнером AGROPORT. Виставка мала свій стенд на Форумі у Львові і готуються приїхати в Херсон  – AGROPORT South Kherson 2019 пройде 18-20 липня.

Довідка:

AGROPORT Ukraine (www.agroport.ua) Щорічний масштабний захід з підтримки фермерства та сільгоспвиробників України і Східної Європи. Проходить на майданчиках Міжнародних аеропортів з 2014 року за участю Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в рамках Всесвітнього дня продовольства. З 2018 року АГРОПОРТ проходить в трьох містах та охоплює інтереси індивідуально західних, південних та східних агровиробників.

Agroportex.Bio було сформовано як окремий напрямок з "Розвитку органічного ринку України та промоції органічної продукції українського виробництва" у 2017 році в рамках діяльності проекту "Агропорт Україна".
Agroportex.bio зараз працює у 35 країнах:
Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Греція, Грузія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Кіпр, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща,  Португалія, Російська Федерація, Румунія, Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Угорщина, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чеська Республіка, Швейцарія, Швеція.

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ:

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА