15:35 14.03.2019

14 марта пройдет II этап IV съезда лесоводов Украины

3 мин читать

(Подается на языке оригинала)

14 березня 2019 року проходить ІІ етап IV з’їзду лісівників України. Учасники обговорюють стан реалізації рішень першого етапу з’їду, подальші кроки та напрями розвитку лісового господарства України.

Нагадаємо, що метою  скликання IV з’їду лісівників України, перший етап якого відбувся у вересні минулого року, стало опрацювання спільних рішень за участю фахівців лісового господарства, закордонних експертів, представників деревообробного сектору щодо подальшого функціонування та реформування лісового господарства на основі європейських стандартів та досвіду.  

На жаль, після проведення першого етапу З’їзду далеко не всі рішення та вимоги  були виконані та прийняті до уваги.

Частково, за рахунок спеціального фонду Державного бюджету України, планується профінансувати лісогосподарські заходи на  Півдні та Сході України. Верховна Рада України, Комітет податкової політики підтримали вимоги лісівників і законодавчо зменшили до 0,1 % податок на лісові землі. У той же час, тривогу викликає невиконання в повному обсязі Указу Президента України № 381/2017 від 21.11.2017, який направлений на врегулювання питань розвитку лісового господарства.

У проекті Звернення ІІ етапу ІV З’їзду лісівників України йдеться про необхідність визначення стратегічного бачення держави щодо лісів та лісового господарства, пріоритетних функції та принципів державного управління лісами. Тому делегати З’їзду звертатимуться до Президента України з пропозицією щодо створення робочої групи при Президентові України з напрацювання національної лісової політики та відповідних законодавчих актів щодо неї.

У проекті також йдеться про звернення до Верховної Ради України з проханням терміново прийняти, як невідкладні, проекти Законів, зареєстровані у Верховній Раді  та вчинити інші дії  у відповідності до Указу Президента України № 381/2017 від 21.11.2017:

- "Про внесення змін до Лісового кодексу України (щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення лісової галузі)" № 8238 від 05.04.2018  для забезпечення формування Державного фонду розвитку лісового господарства. 
- "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективного ведення лісового господарства та посилення охорони лісів" № 8241 від 05.04.2018. для забезпечення розподілу функцій та вдосконалення роботи лісової охорони та здійснення національної інвентаризації лісів.

Також пропонується відкликати законопроект № 10092 від 26.02.2019 про ринок деревини з метою його доопрацювання з урахуванням інтересів деревообробної та лісової галузей.

Також З’їзд лісівників планує звернутися до Уряду України з проханням:

- Передбачити можливість додаткового фінансування лісового господарства на Півдні та Сході України за рахунок перегляду Державного бюджету України на 2019 рік.
- При підготовці бюджету  на 2020 рік передбачити створення окремого фонду фінансування лісового господарства на виконання Указу Президента України № 381/2017 від 21.11.2017.
- Розробити та прийняти Програму "Ліси України до 2030 року" на виконання Стратегічного плану ООН з лісів.
- Розробити та затвердити комплексну програму розвитку деревообробної галузі на виконання Указу Президента України № 381/2017 від 21.11.2017.
- Враховуючи рішення Генеральної асамблеї ООН про проведення у 2019 році заходів до Всесвітнього дня лісі під гаслом "Ліс і освіта" збільшити у два рази замовлення на підготовку у закладах вищої освіти спеціалістів лісогосподарських та деревообробних спеціальностей. Зберегти лісові коледжі, як заклади технічної освіти, не допустити відтік молоді на заробітки в інші країни.
- Розробити та затвердити комплексну програму розвитку мисливського господарства, охорони та збереження тваринного світу на основі кращих зразків та передового досвіду європейських країн.

Окрім того, З’їзд має на меті вкотре звернутися до політичних партій та народних депутатів України. У проекті Звернення йдеться про те, що у лісовому господарстві, деревообробній промисловості працюють більше півмільйона працівників, і з членами сімей це становить майже мільйон виборців. Слід виважено підійти до вирішення проблем лісової галузі, вважати неприпустимим замість конкретних пропозицій займатись політичним піаром та нехтувати інтересами виборців, які працюють в лісовому господарстві.

Інтерфакс-Україна - інформпартнер заходу.

РЕКЛАМА

ПОСЛЕДНЕЕ

Уголовная ответственность за незаконное обращение наркотиков: поговорим честно и без хайпа

Десантники из 80-й ОДШБр получили комплекс разведки и уничтожения стоимостью 50 млн грн от ОККО и "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" обратилось к Президенту и СНБО по поводу рисков для института управления арестованным имуществом из-за действий АРМА

Группа компаний DIM ввела в эксплуатацию два жилых комплекса

Эпицентр назвал лучших партнеров – производителей украинских товаров и впервые вручил награду UA Epicentr Awards

Sense SuperApp признан лучшим банковским приложением в Украине

ОТП БАНК делает акцент на командной работе и внедрении новейших технологий - Л.Сирота

Украинский Красный Крест и IMPACT представят лонгитюдное исследование во время мероприятия: "Текущая ситуация и перспективы беженцев из Украины: от чрезвычайного реагирования к возвращению и (ре)интеграции".

Фокстрот и Федорчук с успехом провел танцевальный Парад надежд-2024

11 апреля 2024 года в КВЦ "Парковом" состоится Recovery Construction Forum Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА