18:29 06.11.2018

В парламенте обсудили достижения британской неправительственной организации о лесной отрасли Украины

3 мин читать

(подается на языке оригинала)

5 листопада представники Екологічної Ліги України взяли участь у круглому столі на тему: "Міжнародні аспекти корупційних зловживань при торгівлі українською деревиною", який відбувся у Верховній Раді.

Захід пройшов за ініціативи голови Комітету у закордонних справах Ганни Гопко та секретаря Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Остапа Єднака у співпраці з громадською організацією "Ерсайт".

У засіданні взяли участь народні депутати, представники уряду, іноземних дипломатичних представництв в Україні, громадських організацій, експерти у сфері екології.

Відкриваючи засідання, голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко зазначила: "Круглий стіл є спробою розібратися, що відбувається з українським лісовим господарством і торгівлею деревиною, хто і чому гальмує реформування цього сектора, як працює міжнародна корупція в торгівлі деревиною і як її припинити".

Під час круглого столу було представлено висновки дослідження "Ерсайт", українські ліси перебувають під загрозою знищення – їх існуванню загрожують незаконні рубки, незаконний експорт деревини і пов’язана з ними корупція, в якій часто задіяні правоохоронні органи.

В ході круглого столу виступила посол Австрії в Україні Герміне Поппеллер, в якому зазначила, що висновки доповіді британської неурядової організації Earthsight про контрабанду українського лісу до країн ЄС без конкретних доказів є невиправданими і надзвичайно непрофесійними.

"У цьому звіті австрійські підприємства, так само як і місцеві українські, а також Держлісагенство, органи митниці звинувачуються в тотальній вирубці в Карпатах і в тому, що вони здійснюють контрабанду лісу з України. Ці звинувачення проти цілого сектора господарювання, проти австрійських компаній без наведення конкретних доказів є невиправданими і надзвичайно непрофесійними", - сказала вона.

Присутня на круглому столі головний завідувач сектору міжнародних відносин, науки і зв'язку з громадськістю Держлісагентства Любов Полякова також зазначила про необ'єктивність дослідження англійської організації. "Сьогодні було озвучено, що основною метою дослідження було довести невідповідність виконання директиви ЄС. Тобто спочатку було закладено, що в Україні є порушення. Також сьогодні на слайді було посилання на звіт, який був опублікований істотно пізніше, ніж саме дослідження Earthsight", - сказала вона.

Полякова наголосила, що велика кількість інформації щодо діяльності лісової галузі країни, що публікується в ЗМІ, не відповідає дійсності. "В Україні дуже викривлене сприйняття проблем лісу і лісового господарства у суспільстві та ЗМІ. Щодня державні лісогосподарські підприємства публікують на своїх сайтах повідомлення про неправильно подану інформацію у ЗМІ... Люди бачать, що ліс вирубується, але люди не хочуть бачити, що ліс відновлюється", - підкреслила вона.

Присутній на круглому столі голова Товариства лісівників України Юрій Марчук підтримав слова посла про те, що дослідження Earthsight є необ'єктивним, і також підкреслив необхідність прийняття законодавчих змін. "Деревина, про яку ми так багато говоримо, експортується до ЄС і не тільки з 1996 року. Питання дотримання стандартів між Україною та Євросоюзом – це питання економічних договорів, і кожен повинен відповідати за своє... Я за об'єктивність. Необхідно прийняти законопроекти, які лежать у Верховній Раді і не приймаються. Законопроект про ринок деревини вже рік лежить у комітеті і не приймається", - сказав він.

Директор Національного представництва FSC в Україні Павло Кравець констатував, що організатори круглого столу підійшли до його підготовки упереджено, не надавши їм можливість розповісти про те, як їхня організація реагує на виклики в лісовому секторі України. “Збалансованість та конструктивізм при організації круглого столу було втрачено”, - підкреслив він.

Павло Кравець також намагався донести думку про необхідність вирішувати причини негараздів, а не наслідки, зокрема, прийняття національної лісової політики та стратегії, скасування дискримінаційного оподаткування галузі, відновлення фінансування лісового господарства на Півдні та Сході країни, усунення диспропорцій в лісовому законодавстві.

Слід зауважити, що прем’єр-міністр, міністр та депутати ВРУ будують політику лісової галузі на дослідженнях неурядової організації Earthsight, яка фінансується приватними структурами та керується сумнівними джерелами, достовірність та походження яких неможливо встановити, що безвідповідально та ставить під загрозу економічні інтереси України.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА