Пресс-релизы

Открытое обращение ассоциации "Укрцемент" к строительным компаниям, застройщикам, строителям

(подается на языке оригинала)

З метою привернути увагу будівельних компаній до проблеми фальсифікації цементу та попередити наслідки використання неякісних будівельних матеріалів Асоціація "Укрцемент" опублікувала на ukrcement.com.ua відкрите звернення до національних будівельних компаній, забудовників та будівельників України з інформацією про наявність на ринку небезпечної, фальсифікованої продукції. Також до листа додається Анкета для Будівельних компаній для розробки додаткових кроків по захисту ринку від фальсифікату.

Укрцемент закликає будівельні компанії своїм вибором якісного цементу підтримати Асоціацію у боротьбі з фальсифікацією.

Асоціація "Укрцемент" вже понад 25 років об’єднує найбільших українських виробників цементу та одним із пріоритетних напрямків роботи вважає захист ринку від фальсифікату – цементу, що не відповідає вимогам діючих нормативних документів. В рамках цієї роботи, з 2010 року, регулярно проводиться моніторинг споживчого ринку тарованого цементу та вибіркові лабораторні дослідження, за ознакою порушень маркування мішка.

В результаті чергового дослідження якості 50-ти мішків цементу з порушеннями маркування 82% цементу виявилося фальсифікатом. Понад 50% зразків мали нестачу за вагою; 56% цементу за критерієм міцності взагалі виявились не цементом, оскільки не досягли регламентованого ДСТУ Б В.2.7-46-2010 мінімального граничного значення міцності на стиск на 28 добу - 30Мпа. Найнижчий зафіксований показник міцності – 4,2 МПа, при необхідних - 40 МПа. Найнижчий показник за вагою – 19,4 кг. (при необхідних - 25 кг.).

Така продукція не має своїх споживчих властивостей, а саме взагалі не є в’яжучим матеріалом. Підробки в галузі будівельних матеріалів можуть призвести до порушення цілісності конструкцій, які трапляються через використання неякісних будівельних матеріалів, а в результаті — до аварій, катастроф, людських жертв.

Ми переконані, що подібні факти є неприпустимими, суперечать інтересам цементної і будівельної галузі України та інтересам держави у цілому, адже дискредитують український цемент як продукт, загрожують репутації забудовників та створюють небезпеку для здоров’я та життя.

В цілому, ризики використання фальсифікованого цементу залежать від масштабу будівництва та можуть вимірюватися від прикрості щодо втрати грошей та часу на малому будівельному об’єкті до прямої загрози життю людини при будівництві житлового будинку, тому відповідальність будівельних компаній ще вища.

В ситуації, коли в державі фактично немає ринкового нагляду, оператори ринку цементу та споживачі вимушені самі створювати та виховувати культуру споживання та самостійно нести відповідальність за свій вибір.

Порушення маркування мішка є основною наявною ознакою неякісного фальсифікованого цементу. Згідно вимог нормативних документів на мішку повинно бути вказано п’ять обов’язкових пунктів, а саме:

- найменування підприємства-виробника цементу;

- умовне позначення цементу

- позначення нормативного документа (ДСТУ Б В.2.7-46:2010)

- гарантовану масу нетто

- знак відповідності

Тому, вважаємо за доцільне звернути Вашу увагу на наявність на ринку небезпечної, фальсифікованої продукції та необхідність попередити наслідки використання продукції недобросовісного виробника.

Найнадійніший спосіб уникнути придбання фальсифікату - бути впевненим у виробнику цементу.

Сьогодні в Україні існує 5 цементних компаній повного циклу – це компанії зі складу міжнародних груп: CRH plc., Dyckerhoff Cement Ukraine, Heidelbergcement Ukraine, Eurocement-Ukraine та України: Івано-Франківськцемент, які розуміють важливість репутаційного капіталу та виробляють цемент гарантованої якості, здійснюють контроль на кожному етапі виготовлення та маркування продукції згідно з діючими нормативними вимогами – більше десяти рівнів контролю, від якості сировини до якості готової продукції.

Асоціація "Укрцемент" заявляє, що готова підтримати будь-які ініціативи спрямовані на розвиток українського ринку цементу та утвердження України як правової держави та буде і надалі проводити заходи з моніторингу та контролю якості цементу та інформувати про результати ЗМІ, а також надавати необхідне методичне, інформаційне забезпечення та інше сприяння в питаннях якості цементу.

Просимо Вас своїм вибором якісного цементу підтримати нашу позицію у боротьбі з фальсифікацією і сприяти припиненню незаконної діяльності фальсифікаторів.

Анкета для Будівельних компаній - https://goo.gl/forms/vULXRSVpUzAL28Ik2

Інформація на сайті Асоціації -

http://www.ukrcement.com.ua/novini/informatsiya-2/433-vidkrite-zvernennya-do-natsionalnikh-budivelnikh-kompanij-zabudovnikiv-ta-budivelnikiv-ukrajini-asotsiatsiji-ukrtsement.html

www.ukrcement.com.ua

Реклама
Реклама

ПОСЛЕДНЕЕ