Стартував всеукраїнський конкурс "Смакуй, країно!" для популяризації національної кухні в рамках проведення Євро-2012
Київ. 15 лютого. IНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України проводять всеукраїнський конкурс "Смакуй, країно!" спеціально до чемпіонату Європи з футболу 2012 року з метою популяризації української національної кухні серед гостей турніру й самих українців.
"До 15 березня всі охочі можуть надіслати до трьох традиційних рецептів, які вони вважають справді українськими, національними, які охоплюють більшість територій країни. Журі, що складається з відомих істориків, етнографів, рестораторів, обере 10 національних страв, які, на його думку, будуть справді національними, традиційними для України. З 15 березня по 15 травня всі українці, практично всі мережі українських ресторанів, вітчизняні виробники, супермаркети приєднаються до цього конкурсу, й ми всі разом визначатимемо, які саме страви з цих десяти є номером один, номером два, номером три в Україні", - повідомив на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу президент УКАБ Алекс Ліссітса.
За його словами, голосування проводитиметься шляхом sms-повідомлень, у соціальних мережах, в Інтернеті, поштою, телефоном. 15 травня відбудеться гала-концерт і презентація найпопулярніших за результатами конкурсу національних страв України, а потім стартує презентація відповідного національного меню для майбутніх гостей Євро-2012 у чотирьох містах-учасниках турніру. "Ми розраховуємо, що понад мільйон українців братиме участь у всіх стадіях конкурсу", - зазначив він.
Критеріями відбору буде традиційність страви, її поширеність у більшості регіонів України, автентичність, глибоке історичне коріння, смакові якості. Загальний призовий фонд конкурсу становить понад 100 тис. грн. Переможцю конкурсу дістанеться 10 тис. грн, також він отримає можливість безкоштовно харчуватися в певних закладах і ресторанах протягом тривалого часу. Той, хто посяде друге місце, отримає 5 тис. грн, третє - 3 тис. грн. Учасники, рецепти яких потраплять до десятки фіналістів, отримають приз у розмірі 1000 грн.
А.Ліссітса зазначив, що буде проведено серйозну інформаційну кампанію для презентації представлення результатів конкурсу, яка розпочнеться в посольствах України в країнах-учасницях Євро-2012. "З початку травня й особливо вже після нагородження ми інформуватимемо всі наші посольства про те, що в нас є таке національне меню. Також до цього буде підключено аеропорти міст Євро-2012, де гості зможуть отримати інформацію, ми проводимо переговори з "Укрзалізницею", щоб інформація про національне меню була в усіх поїздах, які ходитимуть між містами Євро-2012. Підключимо всі наші українські ресторани різного формату", - сказав він.
"Цей проект покликаний як популяризувати нашу кухню, так і показати гостям Україну, чим їх можуть зустрічати й годувати під час Євро-2012. Якщо подивитися на кухні інших країн, то не ми в них щось там забрали, а вони багато чого в нас запозичили. Ми вважаємо, що українська кухня перебуває на одному рівні з найпопулярнішими у світі італійською, японською, індійською, китайською або мексиканською кухнями", - наголосив директор агентства AgriSurvey УКАБ Тарас Гагалюк.
За його словами, проведені дослідження засвідчили, що Україна посідає перше місце серед країн-учасниць Євро-2012 за вживанням картоплі, друге - за вживанням цукру та меду, третє - за молоком. При цьому українці не так багато вживають сала і свинини, як вважається.
У свою чергу завідувач відділу культурологічних досліджень Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії Міністерства освіти і науки України, доктор історичних наук Валентина Борисенко зазначила, що в традиційній українській кухні на першому місці стоять борошно-круп'яні страви, дуже багато перших страв (борщі, різноманітні супи). М'ясні страви в Україні більше використовували сезонно: в зимовий період і в період важких сезонних робіт. В Україні була й залишається популярною печеня, шинка, буженина, страви зі свинини. За її словами, українці завжди добре вміли запікати м'ясо, готувати ковбаси. Також активно споживали молочні страви, кисле молоко, виготовляли домашній сир.
"Наша українська кухня - багата, здорова, не дарма наші козаки були такими міцними, славилися особливим здоров'ям, адже вони вживали багато борошно-круп'яних страв, різноманітні кулеші, каші, які були основними в раціоні українців цілорічно, рибу", - наголосила вона.
Старший науковий співробітник Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії МОН України Валентина Коротя-Ковальська зазначила, що в українській кухні існує майже 30 видів борщів. "І компонентів у них можна додавати десь до 20. Немає у світі такої страви, як борщ", - запевнила вона.