Пресконференції

Держбанки не готові фінансувати ВДЕ-генерацію за "зеленим" тарифом до врегулювання ситуації з платежами

Українські банки не готові відновити фінансування нових проектів ВДЕ-генерації через ситуацію з неплатежами, повідомив голова правління Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) Андрій Конеченков.

"Навесні цього року ми проявили ініціативу, написали в Укргазбанк, Укрексімбанк, Ощадбанк і ПриватБанк, оскільки виникло багато запитань, як далі фінансуватимуться проекти, що отримали дозвіл на будівництво. Відповідь, яку ми отримали, була такою: ми зацікавлені в розвитку "зеленої" енергетики, але, враховуючи ситуацію з неплатежами, вимушені припинити подальше фінансування", - сказав Конеченков у коментарі "Енергореформі" в кулуарах прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" щодо проблем розвитку ВДЕ в середу.

При цьому Конеченков зазначив, що саме держбанки останнім часом фінансували більшість "зелених" проектів, зокрема щодо вітрогенерації, і асоціації було важливо, яким буде ставлення держбанків до розвитку "зеленої" енергетики.

За словами голови УВЕА, заборгованість перед виробниками "зеленої" енергетики на 1 серпня 2020 року, погашення якої було передбачено меморандумом з урядом від 10 червня 2020 року, становила 22,4 млрд грн. Із цієї суми за рік виплачено 5,9 млрд грн, що становить 23% усієї зафіксованої до погашення заборгованості. Водночас досі не визначено джерел погашення цих боргів, зазначив він.

Згідно, зокрема, з листом Укргазбанку на адресу УВЕА, отриманим "Енергореформою", фінустанова не готова відновити фінансування промислових ВЕС, що працюють за "зеленим" тарифом, з огляду на невизначеність із джерелами погашення боргів, а також поточну концентрацію об'єктів енергетики в кредитному портфелі.

Водночас у банку зазначили, що його наглядова рада встановила жорсткіші критерії до кредитування проектів генерації з альтернативних джерел, ніж до інших інвестиційних проектів. Також у банку наголосили, що згідно з його кредитною політикою встановлено ліміт на проведення кредитних операцій із клієнтами, що здійснюють діяльність в одній економічній галузі, на рівні не більше ніж 30% у кредитному портфелі суб'єктів господарювання.

Водночас Укргазбанк допустив можливість кредитування ВЕС, що виробляють е/е для споживання підприємств, на території яких вони розташовані, без окремого підключення до мережі за прикладом просьюмерів, які використовують СЕС або продають е/е за прямими договорами зі споживачами.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ