Пресконференції

На Прикарпатті пов'язані з Коломойським компанії завдали багатомільйонних збитків держбюджету - експерт

Київ. 9 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Пов'язана з бізнесменом і колишнім головою Дніпропетровської облдержадміністрації Ігорем Коломойським будівельна компанія ТОВ "ПБС", виконуючи дорожні підряди в рамках "Великого будівництва" в Івано-Франківській області, суттєво завищувала розцінки на матеріали і роботи, завдаючи державному бюджету багатомільйонних збитків, заявила експерт, член волонтерського десанту Міноборони (2014-2016 рр.) Неллі Стельмах під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Вона зазначила, що лише на п’яти контрактах будівництва доріг на Прикарпатті, які проаналізували експерти ініціативі CoST Ukraine, компанія, яка входить в орбіту партнера олігарха Коломойського Олександра Шевченка, завдала можливих збитків бюджету на суму 374 млн грн.

"Ми досліджували питання монополізації закупівель в Івано-Франківській області й побачили, що частка компанії ТОВ "ПБС" у договорах закупівель Івано-Франківської області зросла в грошах майже вшестеро, а в процентному відношенні – утричі. Якщо ми бачимо, що в 2018 році приблизно 9% грошей від загальної суми закупівель отримувала компанія "ПБС", у 2019 році це було вже 22%. Але кричуща ситуація у нас у 2020 році, коли компанія ПБС отримала понад 34% коштів публічних договорів. Це те, що відображено в системі ProZorro", - зазначила Стельмах.

Вона наголосила, що компанія постійно завищувала вартість матеріалів і робіт, тоді як інші компанії їх не підвищували, а деякі навіть знижували.

"Якщо ми порівняємо контракти, які зазначені в системі ProZorro 2019 та 2020 років, ми бачимо, що деякі позиції зросли у два з половиною - три рази. Якщо ми порівнюємо договір 2019-го і договір 2020 року, ми бачимо, що дорожні знаки зросли від 2 до 2,5 раза, а щити опалубки майже втричі. Таке зростання цін, якщо помножити на обсяги контрактів у 2020 році, лише на цьому контракті - це 18 млн грн. Якби наша держава купувала за ці 18 млн грн кисневі концентратори, які дуже потрібні Івано-Франківській області, ми могли б купити десь 600 концентраторів", - зазначила експерт.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ