Пресконференції

Підприємства Держлісагентства України в 2019 р. планують реалізувати понад 500 тис. ялинок

Київ. 17 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Підприємства Державного агентства лісових ресурсів України цього року планують реалізувати понад 500 тис. новорічних дерев за середньою ціною 60-70 грн за погонний метр, повідомив заступник гендиректора ДП "Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр" (ЛІАЦ) Держлісагентства Юрій Сотник.

"Цього року лісогосподарські підприємства Держлісагентства запланували реалізувати понад 500 тис. новорічних ялинок. Ці дерева вирощуються на плантаціях або заготовлюються в процесі рубок із кампанії оздоровлення лісів", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

За його словами, середня ціна реалізації за підприємствами Держлісагентства залежно від регіону, породи та віку ялинки коливається від 60 до 70 грн за погонний метр (на рівні минулого року). На ялинки, вирощені в горщиках, ціна стартує від 100 грн.

Сотник зазначив, що заготовлювати та реалізовувати новорічні ялинки, крім підприємств Держлісагентства, будуть також комунальні підприємства, підприємства колективних і приватних форм власності, фермерські господарства, на які припаде ще близько 200-300 тис. ялинок.

Він зазначив, що підприємства Держлісагентства заготовляють ялинки зі спеціальних лісових плантацій загальною площею близько 5 тис. га, де вирощується понад 14 млн новорічних дерев.

"Цього року, як минулого, буде створено рейдові бригади. До них, крім працівників служби лісової охорони, входять і співробітники Національної поліції, екоінспекції та представники ЗМІ", - повідомив заступник гендиректора ЛІАЦ.

Сотник зауважив, що у 2018 році в період новорічних свят було виявлено близько 700 порушень, складено адмінпротоколи на незаконну заготівлю більше ніж на 1 тис. дерев. Порушники сплатили штрафи на суму понад 250 тис. грн.

"Новорічні ялинки враховуються в системі електронного обліку. Є спеціальне маркування: пластикові бирки, стрічки та ін. Воно дає змогу отримати інформацію про місце її заготівлі, вирощування. Для цього розроблено безкоштовний застосунок yalynka.info, який можна завантажити в смартфон", - повідомив представник розробника системи електронного обліку деревини - австрійської компанії Latschbacher GmbH - Володимир Молочко.

Крім того, легальність заготовленого новорічного дерева можна перевірити безпосередньо на сайті Держлісагентства: для цього потрібно пробити номер, зазначений на маркуванні дерева, в системі.

Як повідомлялося, підприємства Держлісагентства у 2018 році реалізували 472,8 тис. новорічних дерев на суму 32,8 млн грн. Середня вартість ялинки становила 69 грн.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ