Пресконференції

Можливості та потреби бізнесу для вирішення екологічних проблем в Україні обговорили екологи, бізнесмени і представники влади

Київ. 12 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Вплив проблем, що виникли у зв'язку зі зміною клімату та забрудненням навколишнього середовища, на умови ведення бізнесу в Україні, а також шляхи та методи їх вирішення обговорили на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" представники влади, бізнесу, бізнесмени та екологи.

Учасники обговорення – заступник глави Мінекоенерго Олексій Рябчин, директор агентства Bohush Communications Денис Богуш, співзасновник і керівний партнер UDP Renewables Сергій Євтушенко, голова оргкомітету КМЕФ Юрій Пивоваров та керівник соціологічного центру SOCIS Олександр Стегній – погодилися з важливістю залучення бізнесу до поліпшення екологічної обстановки та підвищення обізнаності українців у цій сфері.

У контексті практичного залучення бізнесу до покращення екології в Україні його представники наголосили на необхідності створення владою країни сприятливих умов для ведення бізнесу відповідної спрямованості.

"Утилізація відходів в Україні - нецікавий бізнес-сектор для інвестицій. Економічна доцільність з'явиться тоді, коли громадяни почнуть оплачувати послугу утилізації", - сказав Євтушенко.

Він також перерахував необхідні для успішного запуску та роботи відповідних бізнес-проектів умови, які в змозі забезпечити український уряд.

"Прохання до уряду - створити попит на послуги бізнесменів, а також системи, де правила гри будуть незмінні багато років, адже інфраструктурні інвестиції окупаються дуже довго. Окрім цього, доступ до фінансування має бути довгостроковим і, бажано, на основі проектного фінансування", - додав Євтушенко.

На прес-конференції також було оприлюднено результати проведеного SOCIS соціологічного дослідження, яке показує динаміку громадської думки в питаннях екології.

Так, 58% опитаних українців вважають, що проблема забруднення навколишнього середовища нині є найважливішою, 73% готові діяти, щоб поліпшити ситуацію. Водночас 37% заявили, що не готові використовувати свої особисті кошти для досягнення цієї мети.

"Бідність - головний ворог екології. Бідних людей насамперед хвилюють проблеми виживання і харчування. Проте рівень обізнаності в екологічній тематиці в Україні досить високий, щоб рухатися далі і починати роботу", - висловив переконання Стегній.

Підсумовуючи обговорення, голова оргкомітету КМЕФ Пивоваров сказав: "Ми - єдине покоління, яке відповідальне за майбутнє. Ще 30 років тому ця проблема не стояла так гостро, а через 30 наступних років може бути пізно".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ