Пресконференції

До ВР можуть пройти шість партій, але "Опоблок", "Самопоміч" і "Народний фронт" бар'єр не долають - опитування

Київ. 11 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Шість політичних партій могли б пройти до Верховної Ради, якби вибори до українського парламенту проводилися в третій декаді листопада - початку грудня 2018 року, однак більше чверті потенційних виборців ще не визначилися зі своїм вибором, свідчать дані соцопитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Згідно з представленими в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна" у вівторок даними соцопитування, якби вибори до Верховної Ради проходили в листопаді, то 13,1% (23,4% серед тих, хто визначився зі своїм вибором) українців віддали б перевагу ВО "Батьківщина", 7,3% (13%) - за партію "Слуга народу", 6,3% (11,3%) - за партію "Опозиційна платформа - за життя", 6,3% (11,2% ) - за "Блок Петра Порошенка", 5,1% (9,1%) - за партію "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка, 4,5% (8%) - за Радикальну партію Олега Ляшка.

При цьому представлені нині в парламенті фракціями партії "Опозиційний блок", "Самопоміч" і "Народний фронт" у разі виборів не набирають достатнього для подолання 5%-го бар'єру: за "Опоблок" готові віддати свої голоси 1,1% від усіх опитаних (або 2% від тих, хто має намір брати участь у голосуванні), за "Самопоміч" - 2,2% (3,6% відповідно), а за "Народний фронт" - 0,1% (і 0,2%).

Водночас 26,9% респондентів ще не визначилися зі своїм вибором, а 10,9% заявили, що прийняли рішення не брати участь у голосуванні, ще 3,9% - викреслили б усі партії, зіпсували бюлетень.

Опитування проводив КМІС із 23 листопада до 3 грудня 2018 року. Було опитано 2 тис. респондентів, які проживають у 110 населених пунктах у всіх регіонах України, за винятком анексованої АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% - для показників, близьких до 25%, 2% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ