Пресконференції

Перехід на електронні торги підвищить ціни на права оренди земельних ділянок на 20% - гендиректор СЕТАМ

Київ. 20 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Генеральний директор ДП "СЕТАМ" OpenMarket Віктор Вишньов оцінює потенційне зростання цін на права оренди земельних ділянок після старту електронних торгів із використанням технології блокчейн у 20%.

"Цей прогноз ми взяли з наших показників реалізації арештованого майна після впровадження технології блокчейн. Сьогодні зростання там становить близько 18%, і сфера реалізації прав на землю теж має потенціал зростання ціни", - сказав він під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс- Україна" "OpenMarket (ДП "СЕТАМ") став майданчиком для продажу прав оренди державної землі" у четвер.

Він нагадав, що пілотний проект щодо реалізації прав оренди земельних ділянок у держвласності через майданчик СЕТАМ стартував 17 вересня, в системі зареєстровано перші десять лотів із п'яти регіонів України.

Як зазначив В.Вишньов, Земельний кадастр містить низку архаїчних норм про здійснення публічних аукціонів: вимагає розпочинати аукціон з оголошення ціни та трьох ударів гонга, видавати квитки учасникам, а завершувати торги звуковим сигналом.

"Цей експеримент - це виклик для СЕТАМ і Держземкадастру, тому що потрібно було адаптувати норми здійснення публічних аукціонів, які містить Земельний кодекс, і ті правила, які було зафіксовано в постанові уряду про пілотний проект", - прокоментував він.

Він також зазначив, що протягом двох тижнів підприємство планує ввести до системи торгів земельні ділянки з усіх регіонів України.

Як повідомлялося, ДП "СЕТАМ" Міністерства юстиції України розпочало електронні торги з прав оренди земельних ділянок у держвласності 17 вересня, торги щодо них відбудуться не раніше ніж через 30 днів. Водночас земельні аукціони традиційного формату продовжують діяти до внесення змін до Земельного кодексу України.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ