Пресконференції

Кожен п'ятий опитаний українець підтримує надання ОРДЛО федеративного статусу в складі України - соцгрупа "Рейтинг"

(розширена)

Київ. 22 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Кожен третій опитаний українець підтримує визнання ОРДЛО тимчасово окупованими територіями, п'ята частина громадян вважають за необхідне продовжувати воєнні дії до повного відновлення української влади на окупованих територіях, зазначають соціологи.

Згідно з оприлюдненими в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна" в четвер результатами проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" дослідження, за припинення воєнних дій на Донбасі та визнання окремих районів тимчасово окупованими підтримують 32% респондентів, 21% - за надання цим територіям федеративного статусу в складі України, а 8% підтримують відділення цих територій від України.

У свою чергу 21% українців вважають, що необхідно продовжувати воєнні дії до повного відновлення української влади на окупованій території.

Водночас більшість опитаних (63%) вважають, що унітарний устрій України є найбільш оптимальним для країни, тоді як за федеративний устрій виступають 19% респондентів.

Федеративний устрій України найбільше підтримують жителі Донецької (39%), Одеської (38%) і Миколаївської (31%) областей, унітарний - у Полтавській (84%), Тернопільській та Івано-Франківській (по 83%) областях.

Крім цього, половина опитаних підтримують діючу в країні парламентсько-президентську форму правління, тоді як за перехід до парламентської висловилися 17%, а до президентської - 14%. Кожен п'ятий респондент не зміг відповісти на запитання про те, яку форму правління вважає найкращою.

Водночас лише 28% вважають, що Україні сьогодні потрібна диктатура з жорстким лідером на чолі держави, тоді як 56% виступають проти диктатури, а ще 16% не визначилися.

Соціологічне опитування проводилося з 12 по 28 грудня 2017 року. Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами та типом поселення. Вибіркова сукупність: 30 тис. респондентів (по 1,2 тис. у кожній області) у форматі особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 0,6%.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ