Пресконференції

Рішенням у справі "Коновальчук проти України" ЄСПЛ підтвердив системні порушення права засуджених осіб на медичну допомогу – юрист

Київ. 1 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Ухвалення Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) 13 жовтня в терміновому порядку рішення у справі "Коновальчук проти України" стало підтвердженням системних порушень права засуджених осіб на медичну допомогу в системі лікувальних установ Державної пенітенціарної служби України.

"У цій справі порушені дуже важливі, конкретні питання, пов'язані з транспортуванням засуджених, які мають захворювання, несумісні з такими діями. Ми говоримо про те, що в СІЗО засуджені також не отримують належної допомоги, особливо коли вони хворі на певні захворювання, які не дозволяють їм перебувати в СІЗО", - зазначив на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок заступник директора ХПГ Олександр Павліченко.

Юрист Харківської правозахисної групи (ХПГ) Василь Мельничук, який представляв інтереси заявника, зазначив, що ЄСПЛ у цьому рішенні визнав порушення, пов'язане з неадекватним лікуванням заявниці, неналежними умовами її перевезення та недотриманням урядом України своїх обов'язків, і що має місце порушення ст. 3 і 34 Європейської конвенції з прав людини і основоположних свобод. Коновальчук призначена компенсація від української держави в сумі EUR10 тис.

Заявниця, яка відбувала покарання за вироком суду, була хвора і мала такий діагноз: ВІЛ IV стадії з супутніми захворюваннями і онкологічним захворюванням ІІІ стадії. Через відсутність лікування і залишення без розгляду питання про звільнення через хворобу вона звернулася за допомогою до Харківської правозахисної групи.

Адвокат в касаційному суді домоглася скорочення строку покарання заявника з 6 до 4 років. При розгляді справи заявниці щодо її можливого звільнення через хворобу її перевозили між різними медичними установами ДПТС України, які перебували в різних областях України.

Коновальчук була звільнена на початку 2016 року Галицьким районним судом Львова через значне погіршення її здоров'я після застосування до неї променевої терапії.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ