Пресконференції

В Україні муніципальна міліція спочатку буде створена в містах, здатних її фінансувати - заступник глави МВС

Київ. 23 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Заступник міністра внутрішніх справ України з питань євроінтеграції Тигран Авакян зазначає, що в рамках реформування правоохоронних органів на 20% скоротиться чисельність міліціонерів, а муніципальна міліція спочатку буде створена в містах, здатних її фінансувати, а головною реформою ДАІ буде введення фотофіксації.

"Визначати якість і стандарти роботи муніципальної міліції, безумовно, буде як МВС, так і місцева влада. Але є деякі зауваження в цьому сенсі: не всі міста зараз здатні профінансувати муніципальну міліцію. Тим містам, які не здатні забезпечити належне фінансування, МВС допомагатиме... Де це наразі ще неможливо, ми працюватимемо в такому режимі, як зараз, і створюватимемо нові умови для переходу на муніципальну міліцію", - сказав Т.Авакян у вівторок на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

За його словами, після перших кроків реформи в короткостроковій перспективі кількість правоохоронців скоротитися на 20%. Це, а також демілітаризація, надасть можливість покращити фінансування. Як зазначив заступник міністра, скорочуватиметься кількість навчальних закладів системи МВС, що також надасть можливість отримати додаткові фінансові кошти.

Стосовно ж реформування Державтоінспекції, то головним у цьому напрямі буде запровадження системи фотофіксації. "Введення системи фотофіксації призведе до усунення проблем на дорогах", - зазначив він.

Директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко розповів, що в рамках роботи експертної ради при МВС протягом 5 місяців представники Харківської правозахисної групи та Центру досліджень правоохоронної діяльності розробили проект стратегії розвитку органів внутрішніх справ. Проект стратегії, за його словами, було запропоновано керівництву МВС як програмний документ і одночасно його було направлено до міжнародних інституцій для отримання експертної оцінки.

"Як основні ми взяли такі загальноприйняті в світовій практиці принципи реформування як: верховенство права, деполітизація, демілітаризація, децентралізація, підзвітність та прозорість у роботі, тісна співпраця з населенням, професійна підготовка персоналу, оптимізація структури МВС", - наголосив О.Мартиненко.

За його словами, в рамках запропонованого реформування проводитиметься поступове скорочення і перерозподіл персоналу, зменшення бюрократичного апарату, розширення штату дільничних інспекторів патрульної служби. Одночасно з підвищенням зарплати до 5-ти мінімальних зарплат для персоналу МВС буде введено систему жорсткого внутрішнього контролю, тестування на поліграфі.

У свою чергу, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров зазначив, що робота над створенням стратегії реформування здійснювалася одночасно з імплементацією експерименту з реформування львівської міліції. "Деякі кроки, які будуть успішними у Львові, можна рекомендувати всій Україні", - сказав правозахисник.

Також він висловив думку, що об'єднання патрульно-постової служби та ДАІ у містах, що передбачено проектом реформування, надасть можливість створити єдину службу підтримки громадського порядку.

Раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков представив відеопрезентацію проекту реформи МВС, згідно з якою до складу відомства входитимуть Держприкордонслужба, Держміграційна служба, Нацгвардія і Державна служба з надзвичайних ситуацій, а міліцію буде переформатовано у Національну поліцію.

Згідно з проектом концепції реформування МВС України, оприлюдненому на сторінці А.Авакова в соцмережі Facebook у четвер, до сфери діяльності правоохоронного відомства будуть входитимуть правоохоронна діяльність, захист конституційного ладу і територіальна оборона, міграційна діяльність, охорона державного кордону, цивільний захист населення і пожежно-рятувальні справи.

Також буде чітке розмежування політичної функції (вона залишиться за міністром внутрішніх справ)і професійної (буде закріплена за керівниками Національної поліції, Нацгвардії України, Прикордонної служби, Міграційної служби, Служби з надзвичайних ситуацій).

У презентації наголошується, що призначення та професійні якості керівників і працівників служб, що входять до МВС, не залежатимуть від зміни політичного керівництва країни.

Також згідно з проектом реформування міністерства передбачається, що "Міліцію" буде переформатовано на "Поліцію". "Міліція є рудиментом радянської епохи і означає "збройне народне ополчення", водночас, поліція - це професійний державний правоохоронний орган, покликаний забезпечити правопорядок, уникаючи каральних функцій".

Створення Національної поліції супроводжуватиметься скороченням, реорганізацією та об'єднанням функцій окремих служб. Так, згідно з презентацією, буде ліквідовано Головне управління із боротьби з організованою злочинністю (ГУБОЗ), Транспортну міліцію, Ветеринарну міліцію і Міліцію у справах дітей.

Реклама
Реклама

ОСТАННЄ