Політика

На друге читання буде винесено варіант законопроекту про великий Державний Герб, який зможе набрати 300 голосів - Стефанчук

Верховна Рада винесе на розгляд у другому читанні лише той варіант законопроекту про великий Державний Герб України, який зможе отримати підтримку в 300 голосів, заявив голова парламенту Руслан Стефанчук.

"Це єдиний законопроект, який прямо передбачений Конституцією й ухвалюється 300 голосами народних депутатів. Тому ми виходитимемо на той варіант, який зможе бути підтриманий у залі 300 голосами. Тому що виносити і провалити - це абсолютно неправильно. Ось коли ми отримаємо консенсус з питань, які закладені в Конституції України, тоді будемо виносити його в зал", - повідомив Стефанчук журналістам у четвер у Києві, відповідаючи на запитання кореспондента агентства "Інтерфакс-Україна".

Водночас він зазначив, що всі поправки до законопроекту вже передано на розгляд до профільного комітету.

"По-моєму, там навіть внесено деякі пропозиції про зміну тих чи інших елементів малюнка Державного Герба. Після того, як комітет розгляне це питання, я думаю, що його також може бути винесено до Верховної Ради", - сказав він.

На уточнювальне запитання, чи може ВР ухвалити цей законопроект у другому читанні до кінця поточної сесії, Стефанчук наголосив, що наразі в пріоритетах парламенту - питання економіки, держбюджету та децентралізації.

"Якщо між цим вистачить часу для того, щоб ми завершили питання великого Державного Герба, то я думаю, що ми докладемо всіх зусиль для цього (ухвалення відповідного законопроекту в другому читанні - ІФ)", - сказав спікер.

Водночас він наголосив, що встановлення великого Державного Герба - це пряма вимога статті 20 Конституції України, згідно з якою щодо цього символу має бути окремий законодавчий акт.

Крім того, коментуючи заклики деяких політиків та експертів внести зміни до Основного закону з метою скасування великого Державного Герба, спікер уточнив, що "стаття 20 є в першому розділі Конституції, а для змін розділу першого, третього і тринадцятого необхідно проводити всеукраїнський референдум".

"Я не впевнений, що в нинішній ситуації в Україні нам потрібно витрачати 2 млрд грн для того, щоб скасувати ту чи іншу норму цих розділів", - додав він.

Як повідомлялося, народні депутати 24 серпня ухвалили в першому читанні президентський законопроект про великий Державний Герб України (№5712). За таке рішення на позачерговій сесії Верховної Ради проголосували 257 народних депутатів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ