Політика

Зеленський закликав оживити статут ООН заради єдності та забезпечення рівності прав усіх народів

Президент України Володимир Зеленський закликав оживити Статут Організації Об'єднаних Націй (ООН) заради єдності та забезпечення рівності прав усіх народів.

"Ви не знайдете там (у Статуті - ІФ) слів "кожен сам за себе". І тоді світу не довелося б визнати, що він провалив випробування на єдність", - заявив Зеленський, виступаючи на 76-й сесії Генасамблеї ООН.

"Хто міг уявити, що коли-небудь засобом дискримінації стануть ліки. У контексті постійних розмов про світову продовольчу кризу, цікаво - невже коли-небудь ми точно так само ділитимемо між собою хліб і воду?" - запитав Зеленський.

Гарантії, що у світі не буде нових вірусів, президент назвав настільки ж "міцними", як і гарантії безпеки Будапештського меморандуму.

За його словами, щоб оживити ООН, потрібна правда. Він вважає, що підтримка миролюбних зусиль світової спільноти могла б запобігти кризі в Афганістані.

"Наші військові евакуювали понад 700 осіб. Це громадяни України, а також громадяни інших держав, члени правозахисних організацій, журналісти. Ось це - відданість основним принципам ООН", - сказав Зеленський.

"Нам із вами, а значить - ООН - просто потрібно знову повірити в себе. ООН довго чує тільки критику. Звинувачення, що ООН нічого не може. Найстрашніше, що ООН стало Лігою Націй", - додав президент.

Зеленський закликав лідерів держав-членів ООН показати, що "ми рішуче налаштовані докласти всіх зусиль, щоб посилити нашу взаємодію. Покажемо і просто зробимо. Навіть без резолюцій, декларацій, узгодження позицій. А просто зробимо", - сказав глава держави, додавши: "як Об'єднані Нації, які зробили свій вибір. Або їхні вчинки будуть наповнені змістом, або ці крісла будуть порожніми".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ