Політика

Глава МЗС: У разі завершення "Північного потоку 2" Україна хотіла б отримати гарантії своєї безпеки, зокрема шляхом виведення військ РФ

У разі завершення будівництва газопроводу "Північний потік 2" Україна хотіла б отримати гарантії своєї безпеки, зокрема шляхом виведення військ РФ зі своєї території, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Якщо все-таки "дотиснуть" це питання, то, безумовно, для України "Північний потік 2"- це, перш за все, питання безпеки. Не треба все спрощувати до 3 млрд грошей за транзит, хоча це теж дуже великі гроші. Ми - держава, яка існує у вакуумі безпеки, тому ми говоримо: "ви забираєте ще один важіль стримування РФ - тоді дайте альтернативу, дайте гарантію безпеки в тій чи іншій формі". І виведення російських військ з Донбасу, наприклад, деокупація - це теж є своєрідною гарантією безпеки", - сказав міністр в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV у понеділок.

Він зазначив, що коли Україна почала цю розмову, її партнери не були до неї готові.

"Вони бачили "Північний потік 2" виключно в економічних термінах і питаннях якихось економічних компенсацій Україні. Але ми дуже чітко, щиро і прямо з ними на цю тему говоримо, і вони починають нас чути", - наголосив Кулеба.

Щодо теми поставки Німеччиною Україні німецьких військових технологій, глава МЗС зазначив, що Україна працює над тим, щоб вже новий уряд Німеччини, який буде обрано восени, змінив свою позицію з цього питання.

"Цей уряд вже не змінить своєї позиції, але вже восени за результатами виборів наприкінці вересня в Німеччині буде новий уряд, і ми працюємо над тим, щоб вже новий уряд змінив свою позицію з цього питання", - сказав він.

 

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ