Політика

Україна та Литва вважають за важливе збереження санкцій у зв'язку з будівництвом "Північного потоку-2" - Разумков

Україна та Литва займають єдину позицію щодо збереження та розширення санкцій у зв'язку з будівництвом "Північного потоку-2", заявляє голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

"Мені дуже приємно констатувати, що ми маємо спільний погляд на "Північний потік-2". На жаль, ми не можемо його розцінювати як економічний проект. Українська держава завжди була і залишається надійним та відповідальним транзитером газу. Але держава-постачальник використовує це не як бізнес або економічну співпрацю, а як механізм тиску на Україну", - заявив Разумков на зустрічі з президентом Литви Гітанасом Науседою, повідомляє прес-служба парламенту.

За його словами, якщо буде добудовано газопровід "Північний потік-2", то він становитиме загрозу не лише для України, а й для європейських держав, оскільки використовуватиметься для політичного тиску.

"Я мав можливість поспілкуватися з цього приводу з колегами з Литви та Польщі. І ми займаємо єдину позицію з цього питання. Для нас і для вас важливим є збереження тих санкцій, які запроваджені стосовно "Північного потоку-2", а може, і їх розширення. Тому що це єдиний дієвий механізм щодо постачальника", - зазначив Разумков.

Він наголосив, що безпека для України - це не лише слова.

"Триває війна на сході нашої держави, тимчасово окуповані території Донбасу, анексований та окупований Крим. Сьогодні ми отримали звістку про те, що, на жаль, загинув наш військовослужбовець", - сказав спікер.

За його словами, останніми тижнями та місяцями погіршилася ситуація на сході України та порушується перемир'я.

Голова Верховної Ради також наголосив на порушенні прав і свобод людини в Криму.

"Ситуація, на жаль, зберігається перманентною протягом уже багатьох років, а іноді навіть і погіршується. Порушуються не лише закони і Конституція України, тому що Крим - це частина саме нашої держави, як кому б не хотілося. Порушуються всі можливі норми міжнародного права", - сказав він.

Разумков висловив сподівання на підтримку Литви, зокрема в питанні доступу до Криму Міжнародного Комітету Червоного Хреста та інших міжнародних організацій, які мають забезпечити дотримання прав людини.

"Фактично Росія сьогодні перетворює український Крим на свою мілітаризовану базу і використовує виключно для таких інтересів, це загроза не лише для нашої країни, а й для Причорноморського регіону, багатьох держав Східної та Центральної Європи", - сказав спікер.

Він також наголосив на важливості того, щоб Україна та Литва залишалися надійними партнерами не лише у двосторонньому форматі та форматі "Балтік+", а й на різних міжнародних майданчиках, а саме в ПАРЄ, ПА НАТО, ПА ОБСЄ.

"Литва виступає не лише партнером, але дуже часто й адвокатом інтересів нашої держави", - зазначив Разумков.

Окремо спікер відзначив співпрацю у рамках ООН та наголосив, що Україна цінує підтримку Литви в питаннях безпеки. Він також висловив вдячність за допомогу в лікуванні та реабілітації українських військовослужбовців.

У свою чергу Науседа висловив підтримку Україні та наголосив, що двосторонні відносини двох держав мають великий потенціал.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ