Політика

Зеленський: Усі, хто втручався у вибори в США, мають відповідати перед законом

Народні депутати України, а також усі, хто був причетний до втручання у вибори в США, повинні відповідати згідно з законом, і за цим фактом необхідно відкрити кримінальне провадження, вважає президент України Володимир Зеленський.

В інтерв'ю програмі Axios, яка виходить на платформі HBO, переклад якої в понеділок розміщений на сайті Офісу президента України, відповідаючи на запитання, чи стоїть питання переслідування українським правосуддям народних депутатів, які сприяли російському втручанню в президентські вибори в США, Зеленський зазначив: "Стоїть, обов'язково. Й не лише перед цими депутатами, а перед усіма. Я хочу, щоб було заведено кримінальну справу з цього приводу".

Глава української держави нагадав про розслідування у зв'язку з записами розмови з тодішнім віце-президентом США Джо Байденом.

"… Як цю розмову було записано, хто її записав, кому її було передано або продано - цим усім займаються правоохоронні органи. Вже є напрацювання і незабаром будуть результати", - сказав Зеленський.

При цьому він наголосив на необхідності встановлення всіх, хто був причетний до цього.

"Я дуже хочу, щоб у цьому списку, як і у списку санкцій, були всі прізвища. Депутатами хоч би якої партії вони були. Тому необхідно порушувати питання позбавлення мандатів, виходу з партії, але ми повинні мати весь список - навіть тих, хто обіймав дуже високі посади до мого президентства", - наголосив президент України.

"Усі, хто втручався у вибори в Сполучених Штатах, якщо так було, повинні відповідати згідно з законодавством", - резюмував Зеленський.

"Ми можемо бути відкритими, давати ту інформацію, яка у нас є", - сказав він, відповідаючи на запитання про те, чи буде українська сторона допомагати в розслідуванні справ, у яких фігурує Гантер Байден.

Також глава Української держави заявив, що Україна готова допомагати США у встановленні правди в контексті розслідування зв'язків особистого адвоката Трампа Рудольфа Джуліані з російськими агентами в Україні.

Як повідомлялося, 11 січня Вашингтон вніс до санкційного списку щодо України 11 фізичних осіб і організацій. Під санкції підпали сім громадян України, зокрема народний депутат фракції "Слуга народу" Олександр Дубінський, і чотири організації, що базуються, за даними Мінфіну США, в Україні. Ці заходи впроваджено проти них, оскільки у Вашингтоні вважають, що вони втручалися у виборчий процес у США.

За повідомленнями Мінфіну США, ці фізичні особи пов'язані з народним депутатом України Андрієм Деркачем, стосовно якого США впровадили санкції у вересні 2020 року "за спроби вплинути на президентські вибори в США 2020 року". Самого Деркача Мінфін у прес-релізі називає "російським агентом". Дубінський свій зв'язок із Деркачем заперечує.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ