Політика

Джонсон вітає введення візової схеми, що дозволяє тим, хто живе в Гонконгу, отримувати британське підданство

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон привітав нову візову схему, що почала діяти в неділю, яка дозволить жителям Гонконгу отримувати британське підданство.

"Я безмірно пишаюся тим, що ми вводимо цей новий шлях для британських підданих, які проживають в Гонконгу" (за кордоном)" (BN (O), щоб вони могли жити, працювати і зводити свої будинки в нашій країні", - йдеться в заяві прем'єра.

Цей статус належить до приблизно 3 млн жителів Гонконгу, які народилися там до передачі колишньої британської колонії Китаю в 1997 році.

Джонсон додав: "Ми, діючи таким чином, поважаємо наші глибокі історичні зв'язки і дружбу з народом Гонконгу, ми відстоюємо свободу і автономію - цінності, якими дорожать як Велика Британія, так і Гонконг".

BN (O) - це особливий статус, створений відповідно до британського законодавства в 1987 році і конкретно стосується Гонконгу.

Про створення нової схеми, що дозволяє використовувати статус BN (O), було оголошено Лондоном у 2020 році у відповідь на прийнятий Пекіном закон про безпеку Гонконгу. Вона дозволяє тим, хто має статус "британського підданого (за кордоном)", отримати посвідку на проживання і перебувати, вчитися і працювати у Великій Британії протягом п'яти років і, в кінцевому підсумку, подавати заяви на отримання підданства.

Британія заявляє, що виконує історичне і моральне зобов'язання перед народом Гонконгу, обвинувачуючи Китай у порушенні умов передання йому своєї колишньої колонії в 1997 році. На її думку, закон про безпеку Гонконгу використовується КНР для придушення інакомислення.

Як наголошується в коментарях ЗМІ, в'їзна віза в 250 фунтів стерлінгів може залучити до Великої Британії з Гонконгу понад 300 тис. людей і принести до 2,9 млрд фунтів чистого прибутку британській економіці протягом наступних п'яти років.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ