Політика

Кравчук розцінив заяву з ОРДЛО про передачу частини утримуваних Медведчуку як спробу РФ ухилитися від виконання зобов'язань

Глава української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук заявив, що передача частини утримуваних громадян України голові політради партії "Опозиційна платформа - За життя", народному депутату Віктору Медведчуку без участі уповноважених державних органів є порушенням міжнародних домовленостей на найвищому рівні.

"Я розцінюю заяви керівництва маріонеткових квазідержавних утворень і синхронізовані з ними дії пана Медведчука як чергову спробу ухилитися від виконання міжнародних домовленостей на найвищому державному рівні і зобов'язань, які взяла на себе РФ як сторона конфлікту", - заявив Кравчук, повідомляє прес-служба української делегації в ТКГ в соцмережі Facebook.

Він наголосив, що не може не вітати повернення громадян України на територію, підконтрольну уряду, однак як глава делегації мусить вказати, що приватні особи не мають повноважень втручатися в питання міждержавного та міжнародного врегулювання збройних конфліктів.

"Мені важко згадати прецедент, коли невизнана юридична особа передає громадян держави певній фізичній особі. Повернення громадян України буде здійснено згідно з нормами міжнародного права та українського законодавства. Всі переговори і процедури щодо повернення утримуваних Російською стороною конфлікту громадян України здійснюють уповноважені державні органи України в рамках політичних угод, ухвалених у Нормандському форматі", - заявив Кравчук.

У зв'язку з цим передання українських громадян з ОРДЛО Медведчуку Кравчук розцінює як спробу ухилення від наявних домовленостей.

"Хочу нагадати, що до врегулювання конфлікту може привести тільки послідовна робота в рамках Нормандського формату, а будь-які спроби ухилитися від виконання домовленостей не матимуть ні успіху, ні підтримки у глав держав - партнерів і керівництва міжнародних організацій", - додав Кравчук.

Раніше російські ЗМІ поширили інформацію про те, що частину громадян України, утримуваних в місцях позбавлення волі на території ОРДЛО, в односторонньому порядку передадуть українській стороні "за посередництва Віктора Медведчука". Представники так званих "ЛНР" і " ДНР " в ТКГ Владислав Дейнего і Наталія Никанорова в спільній заяві повідомили, що про передання утримуваних осіб Медведчуку повідомили листом 15 січня.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ