Політика

"Голос" пропонує брехню в деклараціях занести до списку правопорушень, за які кримінальне покарання буде невідворотним - законопроект

Народні депутати з фракції "Голос" пропонують недостовірну інформацію в деклараціях і неподання декларацій віднести до переліку правопорушень, кримінальне покарання за які є невідворотним, незалежно від факту покаяння.

"Депутати "Голосу" подали... законопроект: він закриває останню можливість уникнути кримінальної відповідальності за недостовірне декларування та неподання декларацій - через процедуру дієвого каяття", - повідомляє сайт політичної сили.

У повідомленні зазначено, що стаття 45 Кримінального кодексу України дозволяє звільняти від відповідальності осіб, які вперше вчинили кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, а потім покаялись і відшкодували збитки. Винятки, для яких ця процедура не діє, містяться в примітці до цієї статті КК.

"Щоб усунути будь-які шпарини для корупціонерів, законопроект "Голосу" пропонує внести недостовірне декларування та неподання декларацій у цей перелік винятків", - йдеться на сайті.

За словами народного депутата фракції "Голос", першого заступника голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Андрія Осадчука, "законопроект пропонує додати брехню в деклараціях та неподання декларацій до переліку корупційних кримінальних правопорушень, відповідальність за які має бути невідворотною".

Він пояснив, що нині брехня в деклараціях не згадується в примітці, тобто не є корупційним кримінальним правопорушенням в його розумінні, тому недобросовісні чиновники можуть покаятися й уникнути кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, навіть коли злочин доведено.

Як повідомляє сайт Верховної Ради, відповідний законопроект №4548 народні депутати зареєстрували в парламенті в понеділок. Текст законопроекту наразі не оприлюднено.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ