Політика

США за допомогою українських лобістів готують нові санкції проти "Північного потоку 2"

У листопаді поточного року низка американських законодавців дійшли згоди щодо нових санкцій, покликаних загальмувати і навіть зірвати будівництво газопроводу "Північний потік 2", повідомила Wall Street Journal.

Наміри американських конгресменів підтримують два українських чиновники, які тривалий час працюють у Вашингтоні і лобіюють будь-яких заходи, які вживаються Конгресом і Білим домом з метою зірвати цей проект.

Газета пише, що для того, щоб закінчити будівництво, судно-трубоукладальник "Академік Черський" має бути переобладнано для роботи з трубами більшого діаметра, ніж ті, для яких він був спроектований.

Нові санкції, як частина законопроекту про витрати на оборону, почнуть діяти до кінця року і будуть націлені на підприємства, які займатимуться таким переобладнанням, а також на компанії, які будуть страхувати, тестувати, інспектувати і сертифікувати трубопровід, пише видання.

Воно зазначає, що "це означатиме перемогу двох українських чиновників, які бачать в трубопроводі загрозу для своєї країни і займаються в Вашингтоні закулісної діяльністю, щоб зірвати проект".

До них Wall Street Journal відносить співробітника української енергетичної компанії "Нафтогаз" Вадима Гламаздіна і працівника Ради національної безпеки України Олександра Харченка, які в американському конгресі і Білому домі протягом чотирьох років просували ідею зриву будівництва газопроводу.

"Лобіювання українців і підтримка з боку сенатора Теда Круза і інших законодавців, скептично налаштованих щодо Росії, дало можливість підготувати санкції, які зупинили роботу над "Північним потоком 2" рік тому приблизно в 100 км від кінцевої точки. Тепер українці відчувають, що перебувають на межі успіху", - пише газета.

За словами Гламаздіна, які наводить видання, нові санкції стануть "останнім цвяхом у кришку труни цього проекту" і "не буде жодного практичного способу побудувати трубопровід".

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ