Політика

Порошенко назвав п'ять кроків виходу з конституційної кризи в Україні

На додаток до епідемічної, економічної кризи та безпекової кризи Україна занурюється в морок конституційної кризи, і вихід із конституційної кризи, спричиненої бажанням президента Володимира Зеленського отримати абсолютну владу, починається з повернення влади в правове поле, заявив п'ятий президент, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко.

У своєму відеозверненні Порошенко нагадав, що антикорупційна інфраструктура, яка була створена протягом його президентського терміну, вже неодноразово зазнавала цілеспрямованих атак. Однією з таких атак є рішення Конституційного Суду України, "судді якого відчули нетерпимість Банкової до антикорупційних органів".

"Що має зробити Зеленський, щоб суспільство йому повірило? По-перше. Почитати Конституцію і повернутися в правове поле. По-друге. Приємно вразити прозорим конкурсом і якісними кандидатурами на вже вакантні посади в Конституційному Суді. По-третє, організувати прозорі, а не фіктивні конкурси на очільників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Державного бюро розслідувань. По-четверте, продовжити судову реформу в середній апеляційній та нижній ланках судової системи", - сказав Порошенко.

П'ятим, і головним та невідкладним кроком політик назвав таке: "Негайно подати й ухвалити закон, який відновлює жорстке електронне декларування і кримінальну відповідальність за умисне приховування інформації про реальний майновий стан. Це вирішить усі проблеми. Свій проект ми вже підготували, можемо подати як альтернативний".

Лідер "Європейської солідарності" наголосив: щоб вийти з конституційної кризи, в яку Зеленський занурив країну, він має негайно зустрітися з лідерами парламентських фракцій.

"Я особисто готовий йому допомогти знайти вихід із ситуації виключно в правовому полі. Нагадую: президент не має права розпускати Конституційний Суд. Він має право розпускати лише парламент, і то винятково на підставах, передбачених Основним законом", - нагадав Порошенко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ