Політика

Україна підвищила позиції в рейтингу Ради Європи з протидії тероризму та відмиванню грошей

Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (Moneyval) підвищив рейтинг України з "частково відповідає" до "високого ступеня відповідності".

"Moneyval відзначає прогрес України за двома ключовими напрямами: вдосконалення кримінально-правових положень щодо злочинів із фінансування тероризму; посилення санкцій для фінансових установ та інших суб'єктів господарювання за невиконання законодавства у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму", - повідомляє прес-служба Ради Європи.

Завдяки цим позитивним змінам рейтинг України було підвищено, проте комітет не задовольнив запиту України про підвищення рейтингових показників за чотирма іншими напрямами - фінансовими санкціями, пов'язаними з тероризмом, фінансовими санкціями, пов'язаними з нерозповсюдженням відмивання грошей, регуляторною базою та контролем професійної діяльності, непов'язаної з фінансами, а також веденням національної статистики у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

"Загалом на сьогодні Україна повністю дотримується 11 із 40 рекомендацій Групи з розробки фінансових заходів для боротьби з відмиванням грошей (FATF), що становлять міжнародний стандарт. Україна зберігає незначні недоліки у виконанні ще двадцяти двох рекомендацій, в яких вона була визнана такою, що "значною мірою відповідає", і більш масштабні недоліки в останніх шести, в яких її оцінили як таку, що "частково відповідає", - наголошено в повідомленні.

Зазначається, що через велику кількість недоліків, виявлених у декількох ключових сферах, Україна звітує перед Moneyval за посиленою процедурою подальшого спостереження.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ