Політика

У Європи немає намірів перетворити Білорусь на другу Україну

ЄС не хотів би, щоб у Білорусі повторилися події подібні до тих, що мали місце під час кризи навколо України, заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель у неділю.

"У Європи немає намірів перетворити Білорусь на другу Україну", - наводять його слова західні ЗМІ.

За його словами, в Україні "розбіжності між Європою і Росією вирішувалися стріляниною, насильством і дезінтеграцією української території, яка триває донині". Боррель, проте, зазначив, що наразі проблема народу Білорусі полягає не "у виборі між Росією і Європою", а в тому, щоб домогтися свободи.

Боррель також заявив, що ЄС необхідно продовжувати діалог з президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Він порівняв таку ситуацію із взаємовідносинами Брюсселя з президентом Венесуели Ніколасом Мадуро, зазначивши, що хоча ЄС не визнає легітимності ні Лукашенка, ні Мадуро, з обома лідерами потрібно вести діалог.

У Білорусі більше тижня тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цю посаду з 1994 року. Вибори відбулися 9 серпня. Відповідно до затверджених ЦВК підсумків, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його основного опонента Світлану Тихановську - 10,12%.

Усього під час акцій протесту були затримані близько 7 тис. людей. З 13 серпня протести почалися на багатьох білоруських промислових підприємствах. 17 серпня Лукашенко допустив можливість проведення нових виборів глави держави після прийняття нової Конституції.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ