Політика

ЄС думає тільки над точковими санкціями проти Білорусі - глава МЗС Польщі

У ЄС на цьому етапі можуть ввести тільки точкові санкції проти Білорусі, повідомляють у п'ятницю європейські ЗМІ з посиланням на главу МЗС Польщі Яцека Чапутовича.

Він пояснив журналістам, що більшість глав МЗС країн ЄС у п'ятницю висловилися за санкції проти людей, які несуть відповідальність за організацію президентських виборів у Білорусі й за застосування сили проти демонстрантів.

При цьому ЗМІ передають із посиланням на дипломатичні джерела, що фінальне рішення щодо санкцій може бути ухвалено через декілька тижнів.

У ЄС поки що офіційно не повідомили про підсумки наради глав МЗС країн-членів.

Однак, за даними журналіста радіо "Вільна Європа" Рікарда Юзвяка, міністри домовилися про підготовку санкцій щодо білоруських чиновників.

"Рада ЄС із закордонних справ згодна дати зелене світло санкцій проти Білорусі. Робочі групи складуть (санкційні) списки", - написав Юзвяк у п'ятницю у Twitter.

Наразі відбувається позачергова Рада ЄС із закордонних справ у формі відеоконференції, одним із головних питань якої є ситуація в Білорусі.

Президентські вибори в країні відбулися 9 серпня. Відповідно до затверджених підсумків виборів за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за Світлану Тихановську - 10,12%.

З 9 серпня в Білорусі відбуваються масові протести, які тривають досі. За офіційною інформацією, одна людина загинула, сотні постраждали. Затримано близько 7 тис. осіб. З четверга на білоруських промислових підприємствах розпочалися мирні протести.

Дії керівництва країни та силових структур викликали критику з боку офіційних осіб в ЄС і США, які не виключають введення санкцій стосовно республіки.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ