Політика

СК Білорусі підозрює росіян Важенкова і Рогова в участі у заворушеннях

Слідчий комітет Білорусі підтвердив затримання в Мінську 11 серпня російських громадян Артема Важенкова та Ігоря Рогова, їх підозрюють в участі в масових заворушеннях, повідомляє держагентство "БелТА"

"Цих громадян було затримано в Мінську о 2:00 11 серпня в районі універсаму "Рига" із зовнішніми ознаками алкогольного сп'яніння. Наразі вони перебувають у статусі підозрюваних у кримінальному провадженні, порушеному УСК у м. Мінську за ознаками ч.2. ст. 293 КК (участь у масових заворушеннях)", - наводить агентство інформацію СК.

У вівторок "БелТА" оприлюднило запис, на якому декілька сильно побитих молодих людей лежать у наручниках на землі й на камеру кажуть, що прибули до Білорусі з туристичною метою.

Пізніше з'явилася інформація, що люди на цьому записі - це Важенков і Рогов, координатори організації "Открытая Россия".

"Ми виявили їх на відеозаписі держагентства "БелТА", де зазначено, що затримані "провокатори заворушень". Судячи з відео, їх затримував ОМОН. Наші координатори ні в чому не брали участі. Вони приїхали спостерігати за виборами в Білорусі", - йшлося в заяві "Открытой России".

Акції протесту і сутички їх учасників із співробітниками правоохоронних структур відбувалися в Мінську, а також у низці міст три ночі поспіль. Протест спричинило оголошення підсумків виборів президента, на яких, за попередніми даними ЦВК, нинішній глава держави Олександр Лукашенко набрав 80,08% голосів, а його основний суперник Світлана Тихановська - 10,9%.

Під час акцій протесту одна людина загинула, більше ніж сотня (зокрема співробітники правоохоронних органів) поранені. МВС повідомило про затримання понад 3 тис. осіб у ніч на 10 серпня і більше ніж 2 тис. - у ніч на 11 серпня.

Під час протестів також було затримано декілька російських журналістів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ