Політика

Наміри провести референдум РФ на окупованих територіях Донбасу та Криму - це чергова спроба порушення суверенітету і цілісності України - МЗС

Заяви російської окупаційної адміністрації про наміри забезпечити голосування жителів окупованих територій Криму та Донбасу з незаконно виданими паспортами громадянина РФ на російському референдумі про зміни до Конституції - це чергова спроба порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, заявляє Міністерство закордонних справ України.

"У Міністерстві закордонних справ України сприймають заяви російської окупаційної адміністрації про наміри забезпечити голосування жителів окупованих територій Донбасу з незаконно виданими паспортами громадянина РФ на російському референдумі про зміни до Конституції як чергову спробу порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України. Рішення про масову видачу російських паспортів громадянам України на окупованих територіях Донбасу є грубим втручанням у внутрішні справи та є продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу", - йдеться в коментарі на сайті МЗС України в п'ятницю.

Також у міністерстві наголосили, що Україна разом з іноземними партнерами неодноразово вказувала на те, що незаконна паспортизація на окупованих територіях Донбасу розглядається як свідомий крок, спрямований на руйнування Мінських домовленостей, стороною яких є РФ.

"Незаконним як з точки зору українського законодавства, так і міжнародного права стане проведення голосування і на території тимчасово окупованого Криму, як і всі попередні так звані вибори, проведені окупаційною владою на території півострова. Це голосування буде проводитись також за російськими паспортами, незаконно нав'язаними населенню Криму", - повідомили в МЗС.

У відомстві наголосили, що результати цього незаконного голосування на території тимчасово окупованого Криму будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків і не будуть визнані ні Україною, ні міжнародним співтовариством.

"Спільною відповіддю на незаконні дії РФ має бути посилення політико-дипломатичного та санкційного тиску на державу-агресора", - вважають в українському міністерстві.

Крім того, в МЗС звернули увагу на те, що залучення до участі в російському референдумі власників незаконно виданих паспортів громадянина РФ у Криму та на Донбасі спотворює і ставить під сумнів результат загальноросійського голосування.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ