Політика

Офіс президента має надати повну інформацію про домовленість між Єрмаком та Козаком, заявляє нардеп Геращенко

Співголова парламентської фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко закликає оприлюднити інформацію про досягнуті на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську в середу домовленості, зокрема про створення певного нового консультативного органу, повідомляється на сайті партії "Європейська солідарність".

"Хотілося б почути від влади і безпосередніх учасників переговорів у Мінську більш розгорнуту інформацію про консультативну раду, яку домовилися створити на Тристоронній контактній групі у рамках політичної підгрупи. Ця підгрупа розглядає питання модальності майбутніх можливих регіональних виборів і амністії", - написала Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Очевидно, що єдині консультації, які тут важливі, - з Верховною Радою, яка має приймати відповідне законодавство. Й з українським суспільством, враховуючи чутливість теми", - наголосила депутат.

Геращенко заявила, що такі консультації неприйнятні для України. "З ким і на яку тему збираються проводити ці консультації у рамках ради? З РФ? Це виключено, й будь-де розцінюватиметься як грубе втручання у внутрішні справи України. Давайте тоді проконсультуємо Держдуму щодо дикості їхніх змін до Конституції про обнулення термінів Путіна", - наголосила вона.

За словами депутата, якщо такі консультації проводитимуться з представниками тимчасово окупованих окремих районів Донбасу, тоді це буде реалізацією багаторічного сценарію РФ. "Кремль шантажував і підштовхував Київ до неприпустимих прямих переговорів з так званими республіками, легітимізації "республік", їхньої "влади", і це підтвердження наративу Москви про "внутрішній громадянський конфлікт", - зазначила співголова фракції.

Водночас Геращенко наголосила на важливості досягнутих домовленостей і просуванні в темі звільнення заручників. "Але більше непокоїть, що (це відбувається - ІФ) на фоні загострення на фронті. Про це в підсумковому комюніке - жодного слова. Навпаки - готуються нові ділянки для розведення. Також ні слова, що не виконані всі рішення грудневої нормандської зустрічі: ні про дату припинення вогню, ні про сталий режим тиші", - наголосила співголова фракції.

Раніше Офіс президента України повідомив, що на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі в Мінську, на якому були керівник Офісу президента України Андрій Єрмак та заступник керівника Адміністрації президента РФ Дмитро Козак, сторони досягли домовленостей з питань обміну утримуваними особами, розведення сил і засобів, одночасного відкриття КПВВ у населених пунктах Золоте та Щастя, запровадження Консультативної ради.

У повідомленні зазначено, що ТКГ вирішила запровадити Консультативну раду в складі політичної підгрупи ТКГ, і це рішення буде підписано після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччині щодо виконання домовленостей, досягнутих під час саміту в "нормандському форматі" 9 грудня 2019 року в Парижі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ