Політика

Ердоган: необхідно переглянути міграційні домовленості з ЄС

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю заявив про необхідність перегляду чинної міграційної угоди між Туреччиною і ЄС у зв'язку з проблемами на кордоні з Грецією, повідомило в п'ятницю агентство "Анадолу".

За його даними, Ердоган у телефонній розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель підкреслив, що міграційні домовленості з ЄС більш не працюють і заявив про необхідність внести в них поправки.

Крім того, Ердоган заявив, що дії Греції, яка не пропускає мігрантів на свою територію, є порушенням міжнародного права.

Раніше на цьому тижні влада Греції повідомляла, що грецькі прикордонники припинили близько 30 тис. спроб порушення грецького кордону з боку Туреччини. Повідомлялося, що грецька влада дозволила поліції застосовувати водомети і сльозогінний газ для розгону мігрантів і придушення заворушень.

Прем'єр Греції Кіріакос Міцотакіс зі свого боку заявляв, що ситуація з нелегалами на грецько-турецькому кордоні вийшла далеко за межі проблеми, пов'язаної чисто лише з біженцями.

"Це більш не проблема, пов'язана тільки з біженцями. Це кричущий удар Туреччини, яка використовує доведених до відчаю людей для просування її геополітичних інтересів і відволікання уваги від жахливої ситуації в Сирії", - сказав він журналістам, під час виступу в грецькій області Еврос на кордоні з Туреччиною.

"Десятки тисяч людей, які спробували в кілька останніх днів проникнути в Грецію, - не з Ідлібу. Вони жили в безпеці в Туреччині протягом тривалого часу, і більшість з них вільно розмовляє турецькою", - додав він.

ЄС і Туреччина в 2016 році підписали угоду, згідно якої Євросоюз зобов'язався виплатити Анкарі 6 млрд євро як фінансову допомогу для фінансування проектів з прийому сирійських біженців, Туреччина погодилася допомогти зупинити потік нелегальних мігрантів, які прямують до Європи.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ