Політика

Рада ЄС затвердила рішення продовжити санкції для Януковича та його соратників, двох людей зі списку виключено

Рада Європейського Союзу затвердила рішення продовжити ще на рік, до 6 березня, санкції щодо екс-президента України Віктора Януковича та його соратників.

Відповідне рішення оприлюднено в середу в Брюсселі. "Рада сьогодні ухвалила рішення продовжити на ще один рік, до 6 березня 2021, заморожування активів щодо десяти осіб, які відповідальні за зловживання з державними фондами або зловживання владою", - наголошується в рішенні.

Стосовно двох осіб санкції вирішили не продовжувати. У рішенні не зазначено, хто це конкретно, водночас раніше агентству "Інтерфакс-Україна" стало відомо, що це екс-прем'єр Микола Азаров і екс-міністр енергетики Едуард Ставицький.

Рішення буде оприлюднено у четвер.

Отже, у списку санкцій разом із В. Януковичем і його сином залишаться колишній глава МВС Віталій Захарченко, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, колишній заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко, екс-міністр освіти Дмитро Табачник, олігарх Сергій Курченко.

Санкції, введені ЄС ще з 5 березня 2014 року стосовно 18 високопоставлених чиновників часів президента Януковича у вигляді заморожування активів, продовжуються на рік. При цьому багато хто з фігурантів списку санкцій регулярно оскаржує рішення ЄС. Суд ЄС вже ухвалив низку рішень на їхню користь. При цьому декількох екс-чиновників зі списку виключено. Так, наприклад, минулого року зі списку санкцій було виключено Андрія Клюєва, який оскаржив це рішення в суді ЄС. Після ухвалення рішення цього року в списку залишиться 10 імен.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ