Політика

Таліби та США уклали історичну мирну угоду в Катарі

Представники США і афганського угруповання "Талібан" у присутності спостерігачів підписали в Досі історичну угоду, яка має покласти початок врегулюванню збройного конфлікту, що триває в Афганістані вже майже 20 років.

На церемонії підписання цієї Угоди присутні представники близько 30 країн, а також генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Раніше низка західних ЗМІ передали з посиланням на текст декларації, що згідно з цим документом Сполучені Штати та їхні партнери по місії НАТО в Афганістані виведуть усіх своїх військовослужбовців з афганської території протягом 14 місяців за умови, що рух "Талібан" дотримуватимуться угоди.

Згідно з прописаними в декларації умовами, спочатку іноземний військовий контингент в Афганістані буде скорочено до 8,6 тис.осіб протягом 135 днів із дня підписання Угоди в Досі.

У підсумку США і їхні партнери "завершать повне виведення своїх сил в Афганістані упродовж 14 місяців і виведуть всі свої сили з решти баз".

Упродовж останнього тижня на території Афганістану зберігається режим "зменшення насильства", який поширюється на американських військових, талібів і афганські сили безпеки. Згідно з офіційними даними, в період з 22 лютого, коли режим набув чинності, значно зменшилася кількість інцидентів у сфері безпеки.

Прямі переговори між США і "Талібаном" розпочалися у 2018 році. Переговорний процес протягом довгого часу проходив фактично безрезультатно, а у вересні минулого року президент США Дональд Трамп навіть заявляв, що переговори з угрупованням "мертві".

У січні, однак, таліби заявили, що вони розраховують на швидке підписання мирного договору з США, і повідомили, що проект угоди вже готовий. У США вимагали, щоб таліби на ділі продемонстрували, що вони готові зменшити інтенсивність бойових дій в Афганістані.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ