Політика

Комітет ВР рекомендує протягом місяця змінити законопроект про дострокове позбавлення мандата нардепа, відхилений КС

Комітет Верховної Ради з питань правової політики вирішив рекомендувати парламенту ухвалити постанову і протягом 30 днів зобов'язати депутатів підготувати поправки до поданого президентом Володимиром Зеленським законопроекту №1027 "Про зміни до ст.81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України)", який відхилив Конституційний суд України.

Як повідомляє кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідне рішення на засіданні в середу проголосували 20 членів комітету з 21 присутнього.

Після того як Конституційний Суд визнав президентський законопроект №1027 таким, що не відповідає положенням ст.157 і ст.158 Основного закону, правовий комітет парламенту ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти постанову, в якій визначити терміни розробки поправок до документа для його повторного розгляду.

У своїх пропозиціях комітет Верховної Ради з питань правової політики пропонує надати народним депутатам 30 днів на подання поправок до нинішнього неконституційного тексту документа. Після цього комітети з питань регламенту, антикорупційної політики та інтеграції з ЄС мають обробити поправки та пропозиції на предмет відповідності вимогам українського законодавства. Ще 15 днів хочуть надати профільному комітету на обробку поправок і пропозицій, врахувати або не враховувати їх.

Після завершення цих термінів у ВР буде сім днів на розгляд оновленого законопроекту на пленарному засіданні.

Для ухвалення вищезгаданих термінів роботи над проектом закону №1027 необхідно, щоб депутати затвердили більшістю рекомендації комітету своєю постановою.

Як повідомлялося, президентський законопроект №1027 було зареєстровано у Верховній Раді 29 серпня. Він передбачає розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів. Зокрема, згідно з документом повноваження народних депутатів припинятимуться в разі встановлення судом фактів неперсонального голосування, а також за прогул третини пленарних засідань або засідань комітету за одну чергову сесію.

4 вересня ВР проголосувала за направлення законопроекту на розгляд до КС.

Голова КС звернувся до Венеціанської комісії з проханням відповісти на шість запитань, що стосуються майбутніх змін до Конституції. Венеціанська комісія, у свою чергу, заявила, що поправки до статті 81 Конституції України, передбачені законопроектом №1027 про розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів, впливають на демократичний характер Української держави.

26 грудня Конституційний Суд визнав законопроект №1027 неконституційним. Джерело агентства "Інтерфакс-Україна" в суді уточнило, що йдеться про п. 1 ст. 157 Конституції, згідно з яким Основний закон не може бути змінено, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини та громадянина, або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ