Політика

Держдепартамент США вніс Плахотнюка до санкційного списку

Молдавського олігарха Володимира Плахотнюка внесено до санкційного списку, повідомив у понеділок у своєму Twitter державний секретар США Майк Помпео.

"Корумповані дії Володимира Плахотнюка підірвали верховенство закону і серйозно підірвали незалежність демократичних інститутів у Молдові. Сьогодні я публічно оголошую про внесення його до санкційого списку. США підтримують Молдову в боротьбі з корупцією", - написав Помпео.

Це перший випадок, коли США застосовують персональні санкції на адресу громадян Молдови. Цього давно вимагала молдавська опозиція, яка в червні минулого року добилася повалення правління Плахотнюка, після чого він втік із Молдови.

Як уже повідомляв "Інтерфакс", минулого року Плахотнюка було оголошено в міжнародний розшук і за своїм основним паспортом, і за іншим паспортом, виданим владою Молдови раніше на ім'я Владислава Новака.

Плахотнюк виїхав із Молдови увечері 14 червня, відразу після оголошення Демпартії про перехід в опозицію. Після цього він подав у відставку з посади голови Демпартії, а наприкінці липня здав свій депутатський мандат. Прокуратура Молдови порушила проти нього кримінальні провадження за обвинуваченням у відмиванні грошей та участі в крадіжці грошей із банківської системи Молдови. Суд Молдови 11 жовтня видав ордер на арешт Плахотнюка, а 17 жовтня Національний центр з боротьби з корупцією (НЦБК) Молдови оголосив його в міжнародний і міждержавний розшук.

У Росії проти Плахотнюка порушено кілька кримінальних проваджень. Тверський суд Москви заочно заарештував Плахотнюка своїм рішенням від 29 липня 2019 року. У листопаді Тверський суд Москви ухвалив рішення заарештувати на два місяці Плахотнюка з моменту його затримання або екстрадиції до РФ.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ