Політика

"Євросолідарність" вимагає розпочати розслідування у справі про "плівки Труби"

Партія "Європейська солідарність" вимагає розпочати кримінальне провадження проти екс-голови Державного бюро розслідувань (ДБР) Романа Труби.

Відповідну заяву оприлюднила прес-служба політичної сили.

"Обов’язковою умовою очищення ДБР є розслідування так званих плівок Труби, записаних у кабінеті екс-керівника ДБР. Із них очевидно, що ДБР стоїть не на захисті закону, а використовується для політичних розправ над опозицією. Досі ми не побачили жодної реакції правоохоронної системи на цю інформацію. Покарання за системне порушення законів та Конституції має полягати не лише у звільненні керівника ДБР, а й у кримінальній відповідальності, яку має понести він, а також інші фігуранти, присутні на "плівках Труби", - наголосили у "Євросолідарності".

У партії також наголосили, що звільнення Труби було здійснено з порушеннями Конституції. Згідно з рішенням Конституційного Суду від 16 грудня 2019 року, президент не має права призначати керівництво ДБР, оскільки підпорядкування ДБР і НАБУ президенту створює загрозу незалежності цих органів.

"Партія "Європейська солідарність" наголошує на неприпустимості порушення Конституції та закликає Володимира Зеленського та парламентську більшість перед здійсненням подальших кадрових змін у ДБР привести законодавство, яке регулює його діяльність, у відповідність до Конституції", - наполягає політсила.

Як повідомлялося, Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора ДБР 27 грудня та призначив тимчасово виконувачем директора відомства Ірину Венедіктову.

19 листопада в телеграм-каналі "Трубу прорвало" було оприлюднено аудіозаписи, на яких нібито директор ДБР Труба отримував вказівки від нібито генерального прокурора Руслана Рябошапки і нібито керівника Офісу президента України Андрія Богдана про припинення низки обшуків, а також нібито отримував завдання від президента Зеленського про відкриття конкретних проваджень.

Сам Труба заявив, що оприлюднені аудіозаписи не відповідають дійсності і є провокацією.

Фракція "Європейська солідарність" вимагала створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів незаконного втручання Офісу президента України в роботу правоохоронних органів і відсторонення від посад фігурантів розмов, зокрема, керівника Офісу президента Андрія Богдана, заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова, генерального прокурора Руслана Рябошапки, директора ДБР Труби.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ