Політика

У ЄС вважають, що НАТО є основою європейської оборони

НАТО є "наріжним каменем" для оборони Європи та багатьох країн Європейського Союзу, заявив у понеділок високий представник ЄС у закордонних справах Жозеп Боррель.

"НАТО є і завжди буде основою, наріжним каменем для оборони Європи та багатьох країн Євросоюзу... Співпраця з НАТО - це основний елемент європейської оборони", - зазначив Боррель на прес-конференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі.

"Ми маємо продовжувати працювати разом для того, щоб зміцнити співпрацю країн-учасниць Європейського Союзу та створити справжній європейський союз оборони, який буде не альтернативою НАТО, а доповненням (до альянсу - ІФ)", - додав він.

Генсек НАТО, у свою чергу, наголосив, що "НАТО і Європейський Союз продовжують доповнювати (один одного - ІФ) і не змагатися один з одним".

Він також зазначив, що "війська та можливості ЄС мають бути доступні НАТО".

Минулого тижня голова Європейської Комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн заявила, що НАТО залишається найпотужнішим оборонним союзом у світі, проте Євросоюз має свої завдання у сфері оборони.

"Потрібно продовжувати працювати, щоб розвивати союз безпеки та оборони. Це буде завданням нинішньої (Євро) комісії", - заявила фон дер Ляєн.

При цьому вона неодноразово заявляла, що Європейський Союз і НАТО "взаємодоповнювані, вони не суперники".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ