Політика

ВР перенесла розгляд змін до Виборчого кодексу

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков переніс розгляд законопроекту про зміни до Виборчого кодексу без уточнення термінів.

"Оскільки останні матеріали з питання порядку денного щодо Виборчого кодексу - реєстраційний номер 0978 надійшли занадто пізно, пропонується відкласти його розгляд", - заявив Разумков із трибуни Верховної Ради в четвер.

Конкретний термін перенесення розгляду питання спікер парламенту не уточнив. Голосування за цією пропозицією Верховна Рада з ініціативи її голови не проводила.

Раніше парламент ішов на перерву для того, щоб фракції узгодили позиції щодо голосування змін до Виборчого кодексу.

Народний депутат фракції "Голос" Ярослав Юрчишин заявив, що є низка питань, які виникають і до процедури голосування, і до окремих положень законопроекту.

"Перше - це процедура прийняття. Ми зараз на етапі подолання вето президента. Коли президент накладав вето, він давав певний перелік зауважень, які вважає за необхідне виправити в кодексі. Комітет вийшов за ці пропозиції та прийняв багато того, що президент не згадував. У принципі, здавалося б, позитив, ось тільки це незаконно. Рішення може бути оскаржене в Конституційному суді, й Виборчий кодекс може бути визнаний неконституційним", - повідомив він у кулуарах у коментарі журналістам.

Він наголосив, що спочатку потрібно проголосувати за рекомендацією президента, а потім окремим законопроектом внести правки до Виборчого кодексу. Юрчишин також зазначає, що в документі пропонується збільшити повноваження Центрвиборчкому.

У разі затвердження законопроекту орган отримає право більшістю голосів знімати кандидата з виборів за "надання недостовірної інформації", причому, як каже нардеп, поняття "недостовірна інформація" не конкретизоване, що може становити ризики корупційного характеру, а також спроб позбутися не угодного владі політика.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ