Політика

Рішення щодо "Новічка" країн-учасниць Конвенції про заборону хімічної зброї дозволить реагувати на нові загрози

Рішення про оновлення Списку 1 Додатка з хімічних речовин до Конвенції про заборону хімічної зброї є позитивним кроком, заявив "Інтерфаксу" в Брюсселі один із офіційних представників ЄС.

"Ця зміна є першою свого роду, яка дозволяє Конвенції реагувати на нові і виникаючі загрози", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, це вже випливало із заяви ЄС під час загальних дебатів в організації 25 листопада.

Конференція держав-учасниць Конвенції про заборону хімічної зброї (КХЗ) ухвалила 27 листопада пропозиції Росії і "трійки" західних країн про внесення в списки конвенції кількох небезпечних хімікатів сімейства "Новічок".

Голова конференції оголосив, що всі учасники згодні з цим кроком, і тому голосування можна не проводити. Відразу після цього глава Організації із заборони хімічної зброї Фернандо Аріас привітав таке рішення.

Росія наприкінці листопада 2018 року внесла пропозицію про додавання п'яти сімейств хімікатів до цього списку, передбаченого Конвенцією про заборону хімічної зброї (КХЗ). Однак на думку технічного секретаріату ОЗХЗ, деякі елементи російської пропозиції не відповідали критеріям, необхідним для того, щоб ці речовини були включені до списку. Виконавча рада ОЗХЗ в результаті не стала рекомендувати членам організації приймати цю пропозицію.

В результаті у вересні 2019 Росія представила змінену пропозицію із додавання сімейств хімікатів до КХЗ. У новій версії пропозиції Росія вилучила 5-у групу хімікатів, що викликала заперечення з боку США і їх союзників.

У жовтні 2018 року Канада, Нідерланди та США представили спільну пропозицію щодо внесення змін у список хімікатів до Конвенції про заборону хімічної зброї (КХЗ). До цього списку вносяться хімічні речовини, які можна використовувати для виготовлення хімзброї або замість неї.

Канада, США і Нідерланди запропонували включити до КХЗ тільки дві родини отруйних речовин, відомих як "Новічок". У січні 2019 року виконавча рада ОЗХЗ рекомендувала додати ці сімейства до контрольного списку хімікатів. Росія у вересні виступила із запереченням проти пропозиції західних країн, проте в результаті сторони досягли компромісу.

У підсумку на практиці до списку включаються чотири речовини: згідно з документами ОЗХЗ, запропоновані західними країнами два з'єднання є і в російському списку з чотирьох речовин.

У список 1 КХЗ, куди пропонуються зміни, вносяться хімічні речовини, які можна використовувати для виготовлення хімзброї або замість неї. Виробництво понад 100 грамів таких речовин в рік, згідно з конвенцією, має декларуватися в ОЗХЗ. Крім того, одна держава може володіти, максимум, тонною цих речовин. До цього списку, зокрема, входять іприт і рицин.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ