Політика

НАТО не допустить повторення "кримського сценарію" в країнах Альянсу - Столтенберг

Північноатлантичний альянс не допустить повторення "кримського сценарію" на територіях країн НАТО, заявив генсек організації Єнс Столтенберг в інтерв'ю, оприлюдненому в середу в іспанській газеті "Паїс".

"Ми розмістили бойові підрозділи на наших кордонах для того, щоб чітко продемонструвати, без жодного сумніву чи ризику недостатнього розуміння, що ми ніколи не допустимо, щоб Крим повторився в якійсь країні НАТО. Це чіткий сигнал. Якщо якийсь член НАТО зазнає нападу, відповість увесь Альянс", - сказав він.

На думку Столтенберга, у рамках НАТО потрібна співпраця і на європейському, і на трансатлантичному рівнях. "Ми не можемо обирати між трансатлантичною єдністю та європейською єдністю, ми потребуємо обох. Будь-яка спроба дистанціювати Європу від Північної Америки не лише ослабить НАТО, а й розділить Європу", - сказав генсек НАТО.

"ЄС - це потужний інструмент для встановлення миру, стабільності та процвітання. Але ЄС не здатний замінити НАТО", - вважає він.

"Я хотів би звернути увагу тих, хто висловлює скептицизм щодо майбутнього НАТО, наприклад президента Франції Еммануеля Макрона, що НАТО проявляє гнучкість і життєздатність, Альянс важливий для нашої безпеки. ЄС важливий, але він не може захистити Європу", - зазначив Столтенберг.

"НАТО продовжує жити і зберігає мир протягом 70 років, і ми продовжимо в такому ж дусі протягом багатьох десятиліть", - підсумував він.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ