Політика

Парламент має намір відмовитися від диплома держзразка і зробити під час вступу до ВНЗ обов'язковим іспит з іноземної мови

Верховна Рада планує зробити обов'язковим під час вступу до вищих навчальних закладів єдиний вступний іспит з іноземної мови, відмовитися від диплома державного зразка і розширити доступ до ВНЗ жителям тимчасово окупованих територій.

За відповідний законопроект №2299 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти в першому читанні проголосували 311 народних депутатів.

"Що нового у цьому законопроекті? Суттєво спрощується процедура ліцензування у сфері вищої освіти, скасовується ліцензування майже ста спеціальностей... законопроект передбачає розширення доступу до вищої освіти для жителів тимчасово окупованих територій, введення мотиваційного листа під час вступу, збільшення значущості творчих конкурсів і конкурсних балів, встановлення обов'язкового єдиного вступного іспиту з іноземної мови", - розповів голова парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак на ранковому пленарному засіданні у вівторок.

За його словами, законопроект створює умови для розвитку дисциплінарних освітніх програм і програм спільного та подвійного диплома. "Передбачено відмову від диплома державного зразка", - повідомив Бабак.

Він також зазначив, що законопроект передбачає індивідуальні форми отримання освіти, які суміщають навчання в закладах вищої освіти з навчанням на робочих місцях, на підприємствах.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ