Політика

Президент Молдови не виключає відставки уряду і дострокових парламентських виборів

Президент Молдови Ігор Додон заявив про можливість відставки уряду і дострокові парламентські вибори, зазначивши, що виступає за збереження Кабміну і правлячої коаліції.

"Ситуація проясниться найближчими днями. Уряд прийняв на себе відповідальність перед парламентом за закон про внесення змін до закону про прокуратуру. Згідно із законодавством, у цьому випадку можливі два варіанти: або парламент погоджується, або відхиляє закон. У цьому випадку уряд вважається відправленим у відставку. Третього не дано. Як вчинить парламент - подивимося, на це відводиться 72 години", - сказав Додон у середу ввечері на телеканалі JurnalTV.

Він піддав критиці рішення уряду про анулювання результатів конкурсу з відбору кандидата на пост генпрокурора. За його словами, всі конкурси провалилися або завершилися безрезультатно. Так було під час призначення членів Конституційного суду, директора Національного центру з боротьби з корупцією, також провалився конкурс з відбору кандидата на пост директора Митної служби.

"Тепер скасували результати конкурсу з відбору кандидата на пост генерального прокурора. Виходить, якщо результати не сподобалися, то відміняють ці результати. В цьому випадку - чим нинішня влада відрізняються від Володимира Плахотнюка (втеклий молдавський олігарх - "ІФ") ?! Він теж так вчиняв", - зазначив Додон.

Відповідаючи на питання журналіста, він сказав, що ситуацію, що склалася, обговорював ввечері з прем'єр-міністром Майєю Санду і головою парламенту Зінаїдою Гречаною.

"Була спокійна дискусія, кожен висловив свою позицію. Я вважаю, що президент повинен зробити все, щоб забезпечити стабільність в країні. Цього хочуть люди, які чекають результатів. Я незадоволений діяльністю уряду в різних сферах. Але я виступаю за те, щоб знайти рішення, зберегти уряд і правлячу коаліцію", - сказав Додон.

Він висловив здивування з приводу того, що прем'єр-міністр не обговорювала свою ініціативу з колегами з правлячої коаліції, а також з парламентом і президентом.

"Це суперечить нашій угоді про спільну роботу. Це може призвести до відставки уряду. Чому йдуть на такий ризик? Є дві відповіді: або праві, блок ACUM не справляються з емоціями після поразки на виборах, або уряд не справляється зі своїми обов'язками. Інакше, який сенс йти цим шляхом? Можна було обговорювати попередньо, але нас поставили перед фактом", - заявив президент.

Як вирішення проблеми, він порадив прем'єр-міністру відкликати з парламенту прийнятий урядом під свою відповідальність законопроект.

"Якщо конкурс провалився і винен в цьому міністр юстиції, міністра потрібно відправити у відставку, а закон, який, до речі, суперечить Конституції - відкликати з парламенту. Я готовий призначити новим міністром юстиції кандидата, якого запропонує прем'єр-міністр", - заявив Додон.

Він підкреслив, що рішення поки не прийнято. У четвер пропрезидентська Партія соціалістів обговорить ситуацію на засіданні фракції, потім відбудеться засідання Республіканської ради.

"Вони не сприймають цей підхід з прийняттям урядом відповідальності на себе перед парламентом. Подивимося, яке буде знайдене рішення", - сказав президент, повідомивши також, що в четвер зустрічається з акредитованими в Молдові послами зарубіжних країн. За його словами, зустріч була призначена ще до того, як виникла ініціатива парламенту.

Як повідомляв "Інтерфакс", в середу уряд Молдови делегував прем'єр-міністру частину повноважень щодо відбору кандидата на пост Генерального прокурора. Це передбачено законом, прийнятим шляхом прийняття урядом відповідальності перед парламентом. Уряд прийняв нові поправки в закон про прокуратуру через кілька годин після того, як міністр юстиції Молдови анулювала результати конкурсу з відбору кандидата на пост генерального прокурора республіки.

Згідно ст.106 Конституції, "уряд має право прийняти на себе відповідальність перед парламентом за програму, заяву загальнополітичного характеру або проект закону". Одночасно, уряд йде у відставку, якщо протягом трьох днів парламент приймає резолюцію про вотум недовіри уряду. Пропозиція може внести групу в кількості не менше однієї чверті депутатів (26). Якщо парламент не приймає таке рішення, то законопроект уряду набуває сили закону.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ