Політика

Делегація України в ПАРЄ працюватиме із союзниками, щоб доносити спільну позицію в асамблеї та домагатися перезавантаження організації - Ясько

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка вирішила не подавати на затвердження повноваження нової делегації Верховної Ради, посилюватиме роботу з партнерами, щоб на порядку денному асамблеї позиція України виходила з різних джерел, заявляє голова делегації Єлизавета Ясько (фракція "Слуга народу").

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" на запитання про те, чи є потреба представляти Україну в органах ПАРЄ, не беручи участі в сесії, Ясько відповіла, що така потреба "звісно, є".

"Рада Європи є стратегічно важливою організацією в контексті захисту прав людини, свобод і демократії. Проте фізична присутність не завжди забезпечує захист національних інтересів", - сказала вона.

"Головне - це відстоювати інтереси України, збільшувати кількість партнерів і союзників, поглиблювати співпрацю з наявними. Робити так, щоб на порядку денному асамблеї звучала наша позиція не лише нашими вустами", - заявила голова української делегації.

"Ми працюємо над тим, щоб мати спільну позицію з нашими партнерами і щоб наш голос мав одну спільну та єдину позицію", - додала вона

Водночас Ясько наголосила, що відмова України від участі в роботі ПАРЄ є єдино можливою і правильною реакцією.

Вона пояснила, що таким чином делегація висловила сильну політичну позицію, незгоду з поверненням РФ до ПАРЄ без виконання умов резолюцій.

Ясько зазначила, що українська делегація вважає це небезпечним прецедентом і має намір відстоювати інтереси не лише України, а й усіх країн-членів Ради Європи, у яких впала довіра до організації.

"Ми маємо робити максимально, щоб відігравати ключову роль у перезавантаженні ПАРЄ, тому обраний нами спосіб неучасті в сесії наразі є правильним для створення зрозумілого політичному сигналу", - заявила голова делегації.

Раніше народний депутат із фракції "Європейська солідарність", член делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко заявив, що Україна втратить можливість представництва не лише на сесії асамблеї, а й у комітетах щонайменше на два місяці, якщо Верховна Рада не подасть до понеділка, 30 вересня, свою нову делегацію для затвердження на найближчій сесії в жовтні.

20 вересня відбулися установчі збори делегації Верховної Ради в ПАРЄ. Очолила делегацію нардеп із фракції "Слуга народу" Єлизавета Ясько. Першим заступником голови делегації обрали нардепа від "Батьківщини" Сергія Соболєва, а заступником - представника фракції "Голос" Рустема Умерова. До складу української делегації входять, зокрема, Юлія Льовочкіна від фракції "Опозиційна платформа - За життя", Сергій Соболєв від "Батьківщини" й Олексій Гончаренко від "Євросолідарності", які представляли в ПАРЄ Верховну Раду VIII скликання.

23 вересня Ясько оприлюднила заяву української делегації про рішення не подавати свої повноваження на затвердження під час осінньої частини сесії ПАРЄ з 30 вересня до 4 жовтня 2019 року. "Зазначене буде способом реагування України на повернення Російської Федерації до сесійної зали ПАРЄ без виконання вимог резолюцій асамблеї, прийнятих у відповідь на російську агресію проти України", - йдеться у заяві.

Гончаренко заявив, що представники попередньої делегації українського парламенту, які увійшли до її нового складу, планують відвідати сесію ПАРЄ.

Партія "Опозиційна платформа - За життя" не підтримала рішення української делегації в асамблеї про відмову від участі в роботі осінньої сесії та ухвалила рішення делегувати на сесію свого представника Юлію Льовочкіну.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ